I danas, gotovo 30 godina nakon Domovinskog rata građani još uvijek pronalaze odbačene bombe, mine i oružje posvuda. Ima ih po kanalima, u kantama za smeće, dvorištima, na tavanima… Na žalost, ponekad pronalazak oružja završi i tragično.

Kako doznajemo djelatnik Komunalija Čazma prilikom današnje košnje oko čazmanskog deponija otpada pronašao je tromblonsku minu. Srećom uočio ju je na vrijeme te nije došlo do tragičnih posljedica.

Neodgovorni pojedinac, ne razmišljajući, ovu eksplozivnu napravu odbacio je na prostor kojim svakodnevno prolaze građani koji idu u šetnju nasipom kraj rijeke Česme ili ribiči koji idu u ribolov.

Tragedija je spriječena, ali ostaje pitanje zašto taj netko nije pozvao policiju i dragovoljno predao ovau tromblonsku minu bez ikakvih kazni i sankcija već je svojom nesmotrenošću skoro izazvao stradanje nedužnih građana.

Za kazneno djelo dovođenja u opasnost ljudi i imovine predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina, no problem je u tome što se osobe koje su pobacale oružje, bombe i ostala minsko-eksplozivna sredstva po poljima, šumama, kanalima i gradskim ulicama, u pravilu, nikada ne pronađu. Zbog takvih je osoba ugašeno više života, pa i dječjih, a više je osoba ozlijeđeno.

Podsjetimo, građani mogu i dalje, u neograničenom vremenskom razdoblju, sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, te u sklopu kampanje „Manje oružja – manje tragedija“, policiji dragovoljno predati vatreno oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo bez straha od kažnjavanja.

Odluka o dragovoljnoj predaji i poziv policiji na broj telefona 192, prvi je korak prema sretnijoj i sigurnijoj budućnosti bez oružja.