U subotu “Ljubav oko svijeta” otvara 16. DOKUart

Nakon ljetnog dijela programa u Boho parku, 16. DOKUart vraća se u kino-dvoranu bjelovarskog Kulturnog i multimedijskog centra. Bjelovarski festival dokumentarnog filma počinje u subotu, 18. rujna, i trajat će do subote, 25. rujna, kada su na rasporedu gostovanja u Kapeli i Rovišću.

Gradonačelnik Hrebak zadovoljan je što se ovaj festival nakon godinu dana pauze vraća na svoje pravo mjesto, u kino dvoranu bjelovarskog KMC-a.

– Vjerujem da će naši građani moći uživati u festivalu na jedan staro-normalni način kao što je to nekada bilo – rekao je Hrebak.

Na festivalu će biti prikazano 13 filmova, od kojih će biti 6 hrvatskih premijera, a poveznica koja ih sve veže je ljubav kazala je selektorica festivala Rada Šešić.

– Ljubav je ta o kojoj pričamo u svim filmovima na različite načine. Počinjemo s hrvatskim filmom koji govori o svim načinima ljubavi i ljubovanja u cijelom svijetu. To je film bračnog para Rostuhar. Napravili su film koji se zaista mora gledati u kinu jer je fantastično snimljen. To je film koji nas vodi u različite krajeve i osvaja neobičnim kadriranjem, položajem kamere, svijetlima i svime ostalim. Film je to o kojem čovjek poslije razmišlja jer nam donosi i neke šokantne priče – kazala je Šešić.

Rada Šešić – foto/Dražen Kocijan

„Ljubav oko svijeta“, bračnog para Rostuhar bit će tako prvi film 16. DOKUarta koji će biti prikazan u subotu u 20 sati, no sam festival će početi dan ranije izložbom „DOKUart -15 godina s vama“ u Gradskom muzeju Bjelovar.

– Multimedijska je to izložba o 15 godina postojanja udruge i festivala u kojoj će posjetitelji moći pogledati sve plakate, a vrtit će se i neki filmovi koji su obilježili DOKUart. Bit će tu i glazbeni program, Suzana Balen i Slaven Bandur će u Atriju muzeja imati glazbeni nastup – rekao je Stjepko Gambiroža iz Udruge DOKUart i dodao kako prodaja ulaznica kreće u četvrtak 16. rujna na blagajni KMC-a. Cijena će im biti, kao i prijašnjih godina, 20 kuna pojedinačna, a 140 kuna festivalska te se uz nju dobiva i festivalska majica.

Program festivala pogledajte OVDJE, a na projekcije filmova će moći svi oni koji uz ulaznicu predoče i potvrdu o cijepljenju ili negativan test na COVID-19.

Stjepko Gambiroža – foto/Dražen Kocijan