Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarne nepogode –suše na sinoćnjoj 3. sjednici Općinskog vijeća Općine Štefanje dalo je prvo priopćenje o visini štete.

Naime, bjelovarsko-bilogorski župan je na zahtjev Općine Štefanje proglasio prirodnu nepogodu zbog visoke temperature i izostanka potrebnih količina padalina tijekom lipnja i srpnja koje su dovele do velike materijalne štete na poljoprivrednim usjevima.

Prema prvim procjenama šteta koju su pretprjeli poljoprivredni proizvođači na području Općine Štefanje je 7,8 milijuna kuna.

Kako je rekao načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović, očekuje se da će se pravi razmjeri štete vidjeti tek kada se usjevi skinu s polja.

– Nadam se da razmjeri štete neće biti tako veliki. U razgovoru s nekim našim vijećnicima koji se bave poljoprivredom kažu da je najveća šteta bila na travama koje su u to vrijeme očekivale više kiše i vlage kojih nije bilo. Ima štete i na drugim kulturama koje su prijavljene, ali uglavnom su prijavljivane štete na kukuruzu i djetelinsko-travnim smjesama koje su pretprjele najveću štetu. Što se tiče naknade za štetu, pitanje je kako će biti nadoknađena. Na kraju krajeva, vidjet ćemo kad se kukuruz pobere i ljetina skine kakva je stvarna situacija. Nadam se da neće biti tako loše, ali teško je vjerovati – kazao je načelnik Štefović