Zdravko Pevec krajem prošle godine izašao je iz zatvora nakon odsluženja kazne. Kazo je tada kako oprašta svima koji su mu nanijeli zlo, počinje novi život i gleda u budućnost. Takvog mišljenja je i sada. Danas kaže kako čovjek mora biti vedrog duha, nasmijan i pozitivan. Negativno treba odbaciti. Ponovno je i krenuo u nove poslovne pobjede što je otkrio i u razgovoru s Draženom Kocijanom Kockom na Super radiju.

Prošli ste stvarno jednu veliku kalvariju sa firmom koju ste imali. Poslije toga ste završili i iza rešetaka zbog svoje firme. Da ne pričamo sada o tome koliko je to bilo nepravedno ili bilo što drugo vi najbolje znate, Vi i gospođa Višnja kako ste prošli.

Da moram se nasmijati, imam nevjerojatne reference. Od onog malog običnog dečka, sve periferije grada Bjelovara, pa onda prvi koraci pred 30 godina, s jednim malim kamiončićem i kosilicom, pa do razvoja prvog hrvatskog trgovačkog lanca neprehrane, cijela grupacija, 4 000 zaposlenih, firmi 5,6 u Hrvatskoj i 5 van Hrvatske. Na kraju se desila tragedija, ali živi smo, zdravi smo i svi smo na okupu. Ja i supruga se nismo rastali, to su svi očekivali, ali ostali smo čvrsti i vezani te jači nego ikada.

Bitno da zdravlje služi, da je ostala cijela obitelj na okupu. Sada krećete ponovno, iz pepela, ispočetka. Čuli smo reklamu, dolazite na sajam u Gudovac. Tu ste zapravo i počeli prije 30-tak godina.

Ja sam firmu registrirao preko sinova već 2011. godine. Mislio sam da se ovo sve neće dešavati, da ću se povratiti. Bez obzira što sam ostao bez svega, korak po korak idemo. Međutim, nisu mi odobrili, bio sam spriječen, proganjanje je bilo i tako dalje. No, sve je to sada iza mene. Lagano se vraćamo nazad i ovo je mala simbolika. Upravo nakon 30 godina na istom mjestu, iz garaže, možemo reći sada sa skladištem u Vrbovcu, idemo na gudovački sajam. Rekoh bit će proljetni, ali jedva sam dočekao ovaj jesenski sajam.  Vraćam se u prošlost pred 28 godina, ja i naš bjelovarski župan Trnski smo se dogovorili i krenuli na sajam. Bio sam na samom ulazu, mali štand, ali pun energije i puni volje. Mi svi izlagači, cijeli Bjelovar, razvili taj sajam u jednog lokalnog bjelovarskog u županijski sajam pa hrvatski najveći sajam i međunarodni sajam. To je ono što smo postigli. Nije me bilo zadnje vrijeme, ali to me nosi da zajedno s novom snagom i novim timom te novim gradonačelnikom, novim županom da novi pravi Pevec kreće naprijed.

Kako je rastao sajam tako je rasla i tvrtka. Bili ste jedni od najvećih tvrtki pogotovo u regiji. Čak kao i autoprijevoznik što se tiče kamiona.

Je. Danas sam sam autoprijevoznik Pevec transport, ali Zdravko Pevec. Jučer sam dovozio tri puta vozilima robu na sajam. Jutros sam od 5 sati ujutro, sada idem za Vrbovec u skladište i ponovno na sajam. Evo Pevec transport se sveo na samo transport Zdravko Pevec, ali ništa mi nije teško. Sve radim, opremam sam i pomažem sinu tako da me to zapravo i nosi.

Rekli ste da pomažete sinovima, pomažu i oni vama.

Naravno.

Neki, kada kažem neki, 90% ljudi, da im se dogodilo ono što se vama dogodilo odustali bi od svega. Što je vama motiv? Već ste u godinama, niste  vi više tako niti mladi tako da je moje pitanje, što vam je motiv da se ponovno vratite na scenu?

Da, to se puno njih pita, bolje rečeno svi. Preko telefona, osobno kada me sretnu, na Facebooku. Postoji jedan veliki motiv, bolje rečeno 4 jaka razloga. Prvo je što se pitam tko je stvorio firmu Pevec? Ako sam je ja stvorio, zašto ne bi jednu malu firmu stvorio od koje ne bi mogli živjeti? Drugo, supruga Višnja i ja smo blokirani. Oduzeto nam je sve. Sva imovina što smo stvorili i što smo naslijedili. Kada živite u takvom društvu i da budete tako blokirani ne mogu se s time pomirit. Treće, bili smo jedna velika obitelj. Mi, djelatnici, dobavljači i kupci, a to nam jako nedostaje. Nedostaje nam druženje, život s ljudima i kada nešto stvarate ponosni ste na to i svi su bili ponosni na nas. Četvrto, mi smo kroz otvaranje naših centara ispekli, osim odojaka i janjaca, 20 volova. Ja kažem da živim za taj dan da ispečem za povratak 21. volA i da svi skupa opet to pojedemo i proslavimo.

U petak ćemo moći na vaš štand, otvara se sajam u Gudovcu. Otvorit će ga svečano i premijer Andrej Plenković. Možda će i on posjetiti vaš štand.

Zašto da ne, usput mu je, nije moj štand kao što je bio prije 10 godina kada je bio veliki i na više mjesta. Ali, mislim da će biti na nekakvoj top lokaciji i da će biti ukusno, lijepo uređen. Tamo smo ja i Višnja te očekujemo sve posjetitelje koji će nas posjetiti da ih nagradimo s malim simboličnim poklonom. To neka bude iznenađenje i zato vas pozivam da dođete posjetiti sajam.

Sigurno će mnogima biti drago da vas vide i da vam pruže ruku, da vam čestitaju da ste ipak imali toliko snage da se ponovno vratite u svoj posao.

Vidim da mi daju strašnu podršku i zato mi je to razlog da čovjek ne smije stati niti posustati.

Bez obzira na sve, imate li kakvu suradnju sa sadašnjom tvrtkom Pevex? Surađujete li možda sa njima?

Od početka je bilo na nišan, da ne kažem, sa stečajnim dijelom i oduzimanjem firme. Onda je krenula jedna lijepa i pozitivna suradnja. Zapravo, to je sve nekako u povojima bilo. Čak smo odradili police i regale. S obzirom da se vraćamo na najjači program od čega sam i krenuo, kosilice, traktori, motorne pilea, trimere..zašto da ne? Ja sam za suradnju. Nisam za ratovanje, zašto se protiviti jedni dugima? Ja očekujem da nešto bude, a vrijeme će učiniti svoje.

Ruka pomirenja je najbolja ruka.

Ne isplati se ratovati, ratovali smo 90-ih godina, vidite da nas danas spajaju i sami se spajamo, pomirba mora biti. Mladi naraštaji idu i nema razloga ratovanju jer u ratu svi gube i nitko ne dobiva. Ako zajednički nastupamo, ako pomažemo jedni drugima za dobrobit naroda građana Hrvatske, zašto da ne?

Dosta često ljudi kažu da im fali Pevec jer je on imao najbolje cijene. Sada ćete se pojaviti na sajamskom prostoru u Gudovcu, a što nakon te promocije?

Tajna uspjeha je taj pravac i kao što ste rekli na samom početku jedna od vodećih firmi i u regiji. Svatko je rođen za nešto. Vi vodite program, medije ,moja supruga voli pjevati, a meni je Bog podario da imam taj osjećaj za takav business i tu je tajna mog uspjeha. Bilo je nekih firmi koje su htjele da im ja pomognem u nečemu, ali isto tako bih ja rekao zašto netko moju uslugu i moj božji dar ne bi iskoristio?

Hoćete li otvoriti trgovinu u Bjelovaru ili kako to planirate? Možda je tajna?

To neka bude tajna. Za sada smo samo nešto izložili ovdje kao i pred 30 godina. Pred nama su blistavi dani, blistava budućnost. Neka to sve skupa bude veliko iznenađenje, ali bih rekao da dođete i kupujte sa osmijehom. To je najbitnije.

Jel’ važi taj slogan i dalje ?

Apsolutno taj slogan važi. To sam ja smislio. Pevec je generacija. Ja sam 10 pokoljenja tako da čovjeku sve možete uzeti ali prezime ne. To je nešto što je najvrijednije kod mene.

Imate i odlična vina!

Zato pozivam ljude na sajam, da ih počastimo vrhunskim vinima što imamo.

Kako to funkcionira? Imate i bijela i crna vina?

Poslije te havarije, krenuli smo u business poljoprivrede. Proizvodnja kukuruza, izvoza u Italiju za ljudsku ishranu, pa proizvodnja vina. Međutim, ne želim više raditi kao nekada deset stvari. Ako sam krenuo u trgovinu, moram se na taj posao i skoncentrirati. Mojoj supruzi su najveća ljubav kosilice i to sam dokazao. U regiji sam bio apsolutno broj jedan. I kada sam se obratio dobavljačima, najvećem europskom proizvođaču Castel Gardenu ili Alpine, rekli su da kada sam ja u pitanju da nema problema, dobit ću ekskluzivu. A isto tako smo dobili ekskluzivu od europskog proizvođača Njemaca Trgometala za police i regale. To treba svakom domaćinstvu za garažu, skladište, radionicu, malim trgovinama. A kako imamo ekskluzivu i velikim trgovačkim lancima.

Kako je gospođa Višnja Pevec? Ona je godinama uz vas i s obzirom da je najteže godine provela uz vas rekli ste sami da su neki dušmani htjeli da to ode u krivom smjeru, ali vi ste ostali zajedno.

Višnja je divna supruga, divna majka te je uz djecu i uz mene. Biti će tako i na sajmu.

Jel’ i dalje pjeva ili slika?

I slika i pjeva. Rado će zapjevati kada dođe na sajam. Bit će tamburaški sastav pa će imati priliku i zapjevati.

Moram vam svakako stisnuti ruku na ovoj hrabrosti i odlučnosti nakon svega što vam se desilo da ponovno krenete ispočetka.

To je jedini izbor, ne smijem se predati. Čovjek ako klone, preda se, onda je zapravo i otpisan u društvu i sam sebe ubije. Negativa čovjeka ubija!

Razgovor vodio: Dražen Kocijan Kocka

Obradila prema tonskom zapisu: Aleksandra Kuhar