Iseljavanje mladih i slab natalitet najbolje se osjeti u školskim klupama kada su u pitanju djeca koja kreću u prvi razred.

Prema podacima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ove godine u Hrvatskoj ćemo imati najmanje upisanih prvašića u povijesti Hrvatske. Manje prvašića ove godine bilježi se i u školskim klupama u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u svim osnovnim školama u prve razrede krenut će 952 učenika, dok je prošle godine taj broj iznosio 996, što znači da je ove školske godine u županiji upisano 44 prvašića manje.

Ukupan broj učenika u osnovnim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije od 1. do 8. razreda u novoj školskoj godini je 8187, a točan broj upisanih učenika srednjih škola znat će se nakon prvog dana nastave.

Pad broja prvašića u školama posljedica je pada broja rođene djece u posljednjem desetljeću, osobito izraženom nakon ulaska Hrvatske u EU jer smo te 2013. prvi put imali manje od 40 tisuća rođenih, a uz to je uslijedilo i intenzivnije iseljavanje obitelji s djecom