foto / (c) Kristijan Cimer (kcimer at gmail.com)
www.facebook.com/kcimer/photos_albums

Nakon što su na sinoćnjoj predstavi Roko i Cicibela bjelovarskoj publici još jednom pokazali da unatoč „grubom„ životu emocije žive i spajaju ljude u dobru i zlu, „Gospođica Julija“ u izvedbi glumaca vinkovačkog Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ i Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, danas 2. rujna u bjelovarskom Domu kulture u 20 sati odvest će nas na imanje švedskog grofa potkraj 19. stoljeća. Još jedna je to u nizu izvrsnih predstava na koju pozivamo bjelovarsku kazališnu publiku.

Glavna protagonistica je grofova kćer koja, motivirana dosadom, ali i nastojanjem da razbije moralne i druge barijere koje stvara njen položaja, započinje flert, a potom i ozbiljnu vezu sa Jeanom, slugom koji joj, usprkos niskog društvenog porijeklu, imponira svojim poznavanjem svijeta izvan grofovskog imanja. Radnja prikazuje kako dvoje ljubavnika nastoje dominirati i manipulirati jedni drugim – Julija kao pripadnica više klase, a Jean kao muškarac – te kako će ta igra na kraju završiti s tragičnim posljedicama.

Gospođica Julija je drama švedskog književnika Augusta Strindberga napisana 1888. i premijerno izvedena 1906. godine, poznata kao jedno od najznačajnijih djela Strindberovog opusa i tzv. nordijske drame, odnosno jedno od najčešće izvođenih i ekraniziranih dramskih djela u 20. stoljeću.
Režija: Aida Bukvić

Dramaturgija: Marijana Fumić
Glume:

Gospođica Julija, 25 god. – Matea Marušić
Jean, lakaj, 30 god.– Vladimir Tintor
Kristina, kuharica, 35 god. – Petra Blašković