Postoji jedna ogromna pozitivna strana, ali i nekoliko negativnih, pa se prvo posavjetujte s liječnikom.

Mnogi od nas svakodnevno uzimaju multivitamine, što nije nužno loše za vas, štovišt, može biti odlično za organizam.

No, to može biti odlično za organizam, ali može imati i neke, niže navedene, neželjele posljedice.

Stoga, najbolje se prije uzimanja bilo kakvih suplemenata konzultirati s liječnikom.

Mogu potaknuti jedenje nezdrave hrane – svakodnevnim uzimanjem multivitamina možete prevariti sami sebe i uvjeriti se kako ste jako zdravi, zbog čega biste mogli prestati paziti na prehranu.

Mogu spriječiti nedostatak vitamina – “Uzimanje multivitamina može povisiti dnevne razine energij, većinom zbog raznih kombinacija s vitaminom B. Važno je odabrati supelemente koji sadrže nutrijente koji vam nedostaju i koji odgovaraju vašim nutritivnim potrebama”, kaže dr. Danielle Plummer.

Mogu utjecati na razine šećera u krvi – vitamini u obliku gumenih bombona već su neko vrijeme hit, ali dijabetičari bi trebali biti posebno oprezni s njima. Ovi vitamini obično sadrže umjetne zaslađivače.

Moguće kontraindikacije s lijekovima – “Neki suplementi mogu pojačati djelovanje lijekova koje uzimate, a drugi ga mogu oslabjeti, kaže Robert Mozerska iz Agencije za hranu i lijekove. “Moguće je da se dogodi da dobivate previše ili premalo lijeka koji morate uzimati”, dodaje.

Predoziranje može oštetiti živce – previše vitamina B6 može biti toksično i može uzrokovati oštećenje živaca. Većinom do ovog dolazi kada ljudi na svoju ruku kupuju suplemente i doziraju koliko misle da treba. Uvijek je najbolje posavjetovati se s liječnikom oko uzimanja suplemenata, piše Eat this.

Predoziranje vitaminima može uzrokovati moždani udar – većina vitamina, uključujući A, D i E su topivi u vodi, dok je vitamin K topis u masnoći. Uzimanje previše takvih topivih umasnoćimože biti opasno, a i poznato je da previše vitamina A i E može biti opasno. Jedno istraživanje je pokazalo da prevelike količine vitamina E i betakarotena mogu uzrokovati krvarenja u mozgu.