Hrvatska zajednica županija i ove godine u partnerstvu s medijskom kućom Hanza Media, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom zupan.hr provodi izbor za najbolji županijski EU projekt.

Kroz izbor najboljeg EU projekta pruža se prilika da svaka županija istakne projekte koji su značajno utjecali na lokalnu zajednicu. To ima pozitivan utjecaj na lokalnu, regionalnu i nacionalnu razinu, ali i na povlačenje sredstava iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU.

Prošle godine županije i njihove razvojne agencije nominirale su 21 projekt, a ove godine ih je čak deset više. Za titulu najboljega u ovogodišnjem izboru stručni žiri bira svoje favorite i pobjednike u četiri kategorije, a otvorena će biti i posebna platforma na kojoj će i građani moći glasati i izabrati najbolji projekt. Pobjednici će biti proglašeni na Danima regionalnog razvoja i fondova EU koji će se održati krajem rujna u Opatiji.

Bjelovarsko-bilogorska županija i ove godine sudjeluje u izboru, a Javna ustanova razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije prijavila je projekt „Rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole sa dodatnim učionicama, dječjim vrtićem i jaslicama, kuhinjom i ostalim pratećim sadržajem“ koji se odnosi na dogradnju Osnovne škole u Velikom Trojstvu te gradnju dječjeg vrtića.

Realizacijom projekta ostvareno je više ciljeva, a prije svega taj da je u Općini Veliko Trojstvo osigurano kvalitetno cjelokupno životno obrazovanje do početka polaska u srednju školu, jer projekt omogućava da se  na jednom mjestu održava predškolski odgoj i osnovnoškolsko obrazovanje. Projekt je bio vrijedan 13.669.597 kuna.

Kroz projekt je omogućena  jednosmjenska nastava u osnovnoj školi i rad za 54 mališana u vrtiću. Omogućena je i prehrana predškolske djece, poboljšana kvaliteta života i povećanje životnog standarda u općini Veliko Trojstvo, projekt je utjecao i na zapošljavanja roditelja djece pa i povratak i ostanak mladih stanovnika na području Općine Veliko Trojstvo.