Kulturno-umjetničko društvo “Sloga” iz Miklouša organizira već nekoliko desetljeća manifestaciju tradicijske kulture Zapovijed pod lipom. Godinama se Zapovijed održavala po drevnom običaju svake druge nedjelje u mjesecu srpnju poslije završetka žetvenih radova.

– „Zapovijed pod lipom“ kao isječak dijela života žitelja ovog dijela Moslavine ili još uže, dijela života žitelja sela Miklouša, govori o načinu života, prijenosu informacija u vrijeme kada nije bila ustrojena poštanska služba, nije bilo električne energije i telefona. Održava se od 1974. godine, a nositelji tj. organizatori ovog kulturnog događanja su članovi KUD-a „Sloga“ u suradnji s Gradom Čazma te Turističkom zajednicom Čazma – rekla nam je o manifestaciji tajnica KUD-a Sloga Višnja Sudarević.

Prošle godine, iako je manifestacija bila pripremljena i najavljena, pred sam početak otkazana je zbog koronavirusa. Ove godine planirano je da se manifestacija održi u mjesecu rujnu.

-„Zapovijed pod lipom“ planiramo održati u vremenu od 10.9.2021.-12.9.2021. godine s nešto smanjenim opsegom programa, no što je to bilo svih ovih godina. 10. rujna u petak, s početkom u 18.00 sati, pod šatorom u Gornjem Mikloušu planiramo seminar i pokaznu radionicu „Od originala do rekonstrukcije – Tragovima prošlosti 2“. 11. rujna u subotu s početkom u 18:00 sati, pod šatorom u Gornjem Mikloušu bit će večer izvorne pučke pjesme “Izašla je sjajna zvijezda“. U sklopu ove večeri u istom prostoru bit će prikazana i prigodna izložba ručnih radova. Centralni događaj planiran je 12.rujna. Sve počinje misom u 11.00 sati u crkvi Sv. Nikole biskupa, a nakon toga u 12:00 sati uprizorit ćemo 47. Zapovijed pod lipom, prikaz drevnog običaja čitanja proglasa, zapovijedi od strane seoskog starješine, na autentičnoj lokaciji, pod lipom u Gornjem Mikloušu.
Članovi kud-a Sloga, potpomognuti mještanima sela Miklouša, odjeveni u tradicijske nošnje izvest će Zapovijed pod lipom, prikaz uvježban po zapisu iz 1938. godine. Prikaz traje cca 25-30 minuta i tu završava program. Ovogodišnji cilj je između ostalog, održati manifestaciju uvažavajući mjere koje će u to vrijeme biti na snazi. Broj sudionika u programima manji je nego prethodnih godina, no program je osmišljen tako da ne gubi na kvaliteti – rekla je o programu Sudarević.