Književni povjesničar, književni kritičar, urednik i kulturni djelatnik profesor Ilija Pejić preminuo je danas nakon duge i teške bolesti.
Pejić je rođen 1956. godine, a od 1985. godine živio je i radio u Bjelovaru.

Osnovnu školu završio u Donjim Andrijevcima (1972.), klasičnu gimnaziju polazio u Zagrebu i Đakovu (1972. – 1976.), a 1983. diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je hrvatski jezik na školama u Virju (1984.-1990.) i Bjelovaru (1990.-1992.), od 1992. uposlen je u Narodnoj knjižnici ″Petar Preradović″ u Bjelovaru na mjestu voditelja Županijske matične službe. Zvanje dipl. knjižničara stekao je 1995., višeg knjižničara 2001., a knjižničarskog savjetnika 2010.

Pokretač je i koordinator brojnih projekata preuređenja, opremanja i informatizacije knjižnica: Informatizacija narodnih i školskih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije (2000.-2008.); Informacije o EU u narodnim knjižnicama Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije (2004.-2007.); Susreti najčitatelja narodnih knjižnica Bjelovarsko-bilogorske županije; moderator stručnih skupova Lovrakovih dana kulture (1998.-2013.)…

Napisao je stotinjak studija o hrvatskim piscima, filolozima, pedagozima i kulturnim djelatnicima a isto toliko iz knjižničarstva. Urednik i priređivač te recenzent je četrdesetak knjiga, član uredništva nekoliko časopisa (Bjelovarski učitelj, Svezak, Radovi HAZU…), organizator i moderator brojnih stručnih i znanstvenih skupova na kojima je nerijetko i predavao.


Od Ilije Pejića oprostili su se i djelatnici Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar.

„S neizmjernom tugom javljamo svima da je naš dragi kolega i prijatelj, knjižničarski savjetnik, profesor Ilija Pejić preminuo danas, nakon duge i teške bolesti. Kolega Ilija ostavio je neizbrisiv trag u radu Knjižnice, razvoju struke i kulture općenito.
Bio je izniman kolega i prijatelj, na čemu mu uvijek hvala! Ostat će zauvijek u našim srcima.
Počivao u miru.“