Svake godine u prvom tjednu kolovoza obilježava se Svjetski tjedan dojenja. Svjetski tjedan dojenja lijepa je prigoda za izmjenu informacija, podjelu iskustva te da se učini iskorak u daljnjim aktivnostima na zaštiti i promicanju dojenja. Ukratko, cilj prigodnog obilježavanja je podizanje svijesti te poticanje aktivnijeg promicanja dojenja.

Međunarodni tjedan dojenja, ove godine se obilježava pod sloganom „Zaštita dojenja zajednička odgovornost“.

U organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo i Koordinacijskog odbora za „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“ danas su se u Bjelovaru okupili članovi ove udruge, odbora, majke s bebama da bi svi još jednom istaknuli važnost dojenja koje je za dijete važno kako iz zdravstvenih tako i iz emotivnih razloga.

– Trudimo se i drago mi je što smo uspjeli i u ovoj godini pandemije održati svoja okupljanja, dojenje i sve radimo online. Grupe za potporu dojenja i trudničke tečajeve vršili smo na ZOOM platformi i tako to održavamo. Uspjeh stoji iza nas, majke su tu i to ni je jako drago što nam ta pandemija nije prekinula kontinuitet. 25 punih godina ova lokalna zajednica radi na tome i ja sam zahvalna čelništvu županije kroz sve ove godine da nas podržava i da nitko od čelništva nije rekao, „Ma nemožemo sada o dojenju, ne možemo o potpornim grupama, pogledajte gospodarstvo, pogledajte ekonomiju i sve naše druge probleme“. Zaista sam jako zahvalna na tome – naglasila je dr.sc. Marija Čatipović.

dr.sc. Marija Čatipović / FOTO: Lorenzo Kocijan Pacas

O važnosti dojenja najbolje govore činjenice. Naime, djeca majki dojilja rjeđe su bolesna, a potvrđeno je da dojilje rjeđe obolijevaju od raka dojke i maternice te osteoporoze. Inače, Bjelovarsko-bilogorska županija već 25 godina radi na promoviranju i naglašavanju  važnosti dojenja i primjer je dobre prakse u Republici Hrvatskoj. Tome u prilog idu i činjenice jer prije dvadesetak  godina u našoj županiji postotak dojenja beba starih mjesec dana bio je 60%,  a danas iznosi 90%. Kada je riječ o dojenju djece starosti 3 mjeseca, prije 20 godina postotak je iznosio 40%, a sada je 70%. Također, porast bilježi i broj djece dojene sa 6 mjeseci, sa 14% na 50%, kao i broj dojene djece starosti 12 mjeseci, i to sa 1.5% na 30%. Treba istaknuti kako se u našoj županiji provode mnoge aktivnosti putem kojih se promiče dojenje poput edukacija, izdavanja promidžbenih materijala, osnivanja grupa za potporu dojenja te tečajeva za trudnice, a da će se aktivnosti i potpora županije nastaviti i dalje potvrdio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

– Podupiremo sve ovo što dr. Čatipović sa svojim suradnicima radi već 25 godina i sigurno da unatoč našoj teškoj financijskoj situaciji, kad vidimo naše bebice i tu mladost mi jednostavno moramo raditi za njihovu dobrobit i da uvijek bude sredstava za podupiranje ovakvih akcija. Badava sve ovo što radimo ako ne osiguramo našoj mladosti jedan dobar temelj za budući razvoj i tu će im  svakako Bjelovarsko-bilogorska županija biti i dalje potpora – rekao je župan Marušić.

Župan Marko Marušić / FOTO: Lorenzo Kocijan Pacas