foto/Sabor RH

Saborski zastupnici iz Bjelovarsko-bilogorske županije u ovogodišnjim javljanjima za riječ nisu ni blizu nekih saborskih zastupnika.

Pokazuju to podaci iz saborskih Aktivnosti zastupnika po govorniku od 19.1. do 15. srpnja, po kojima su zastupnici u tom periodu imali 9 984 javljanja za riječ.

Od 151, neki na sjednicama Sabora i nisu progovorili: Vinko Zulim (HDZ), Stjepan Kovač (SDP), Vinko Grgić (nezavisni), Damir Bajs (NL Damira Bajsa) i Dario Zurovec (Fokus), dok na drugoj strani ljestvice uvjerljivo prednjači Marija Selak Raspudić (nezavisna) koja je to učinila 503 puta, a slijede Miro Bulj (Most) s 437 javljanja i Anka Mrak-Taritaš (Glas) s 412.

Od zastupnika iz naše županije, najviše, 56 puta, za riječ se javio Miro Totgergeli (HDZ) i to 5 puta kao predstavnik kluba zastupnika, 5 pojedinačnih rasprava, 31 replika, 13 odgovora na repliku i 2 puta zbog povrede poslovnika.

Dario Hrebak (HSLS) u tom je periodu imao je 10 javljanja, 5 kao predstavnik kluba zastupnika, 2 replike i 3 povrede poslovnika.

Vladimir Bilek (Nezavisni ) istovremeno se za riječ javio 9 puta: kao predstavnik kluba zastupnika 4, za repliku 4 i 1 za povredu poslovnika.

Damir Bajs, bivši Bjelovarsko–bilogorski župan u Hrvatskom saboru je od 15. lipnja kada je službeno aktivirao svoj saborski mandat. U mjesec dana mandata ni jednom se nije javio za riječ.

Hrvatski sabor redovno, dvaput godišnje, objavljuje i polugodišnje troškove rada zastupnika nastale u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti te u skladu s nadležnim propisima. Prikaz troškova odnosi se na prvo polugodište 2021. odnosno na razdoblje od 1. siječnja do 15. srpnja 2021. godine.

HDZ–ov Miro Totgergeli u prvih šest mjeseci ove godine potrošio 11.460,00 kuna za troškove automobila.

HSLS-ov Dario Hrebak, nije imao ni jedne kune dodatnih troškova. Hrebak koristi službeni automobil Grada Bjelovara u svrhu odlaska u Zagreb i to isključivo u svojstvu zastupnika u Hrvatskom saboru na sjednice Hrvatskog sabora te njegovih radnih tijela i klubova zastupnika tako da nema ni troškova puta.

Najveći trošak od saborskih zastupnika s područja Bjelovarsko – bilogorske županije imao je Vladimir Bilek. Njemu su osim plaće porezni obveznici platili i stanarinu, režije kao i naknadu za odvojen život. Sveukupno Bilek je porezne obveznike u prvih šest mjeseci ove godine stajao 22.458,87 kuna.

Damir Bajs u prvih mjesec danas svog saborskog mandata nije imao dodatne troškove.