Danas je Dan Grada Čazme i uz ona protokolarna događanja koja idu uz takve prigode kao što su polaganje vijenaca i svečana sjednica Gradskog vijeća održan je i domjenak u jednom ugostiteljskom objektu u centru Čazme koji se između ostalog bavi uslugom pripremanja hrane i pića. O tom objektu pisali smo 28. listopada u tekstu pod naslovom „Svadba u centru Čazme s vatrometom u ponoć imala sve potrebne dozvole“.

Naime, riječ je o onoj svadbenoj svečanosti koja je održana u vrijeme jakih epidemioloških mjera i tijekom koje je bio vatromet od kojih je većini Čazmanaca skoro stalo srce usred noći. Predlažem da se podsjetite o čemu je riječ i pročitate, ako ste zaboravili.

Domjenak povodom Dana Grada u tom ugostiteljskom objektu organizirao je Grad Čazma, a kao i svake godine na domjenak smo bili pozvani i mi, direktor i vlasnik Super radija i Super portala Dražen Kocijan Kocka i novinari Vesna i Robert Ruklić.

Iako smo već načuli iz druge ruke da smo na crnoj listi vlasnika tog ugostiteljskog objekta i da nas konobari ne smiju pustiti u lokal i poslužiti, ipak nismo vjerovali da je to istina, no danas smo se uvjerili da je to ipak tako.

Napomenut ću da smo u međuvremenu od listopada ipak dva puta bili u objektu i bili posluženi, ali je valjda društvo u kojem smo bili bilo ključno, pa iz nekih raloga nismo bili izbačeni. Jednom kada je nas i kolege iz Mreže počastio tada dožupan Neven Alić i za vrijeme kampanje budući župan Marko Marušić.

No, danas je tako ispalo da smo nas troje bili u trenutku ulaska u salu sami, pa je vlasnica iskoristila priliku priopćiti nam da je za nas ulaz zabranjen!

Razlog? Onaj članak s početka ove priče u kojem, ako ga pažljivo pročitate, nije navedeno ništa zbog čega bi se dotična trebala uvrijediti, nego je navedeno kako je za ono što se te večeri događalo imala sve potrebne dozvole. Članak smo i objavili zbog toga što je taj događaj izazvao revolt kod brojnih građana Grada Čazme koji su se pitali kako se nešto takvo može događati kada su na snazi stroge epidemiološke mjere i kada obični građani nisu imali prilike ili dozvole raditi slične stvari.

Raspitali smo se kod odvjetnika postoje li zakonski temelji da nekome vlasnik lokala zabrani ulazak u svoj objekt, a činjenica je da je Zakon takav da može.
Vlasnik ugostiteljskog objekta, bez obzira na to je li prostor unajmio ili je njegov, može bez ikakva obrazloženja zabraniti ulazak ljudima kojima želi. Primjerice, zbog nekog svog razloga može reći da u njegov kafić ne mogu ući, npr. članovi udruge ljubitelja fileka. To je njegov prostor, ima pravo organizirati život u njemu kako mu odgovara i nema te pravne sile koja ga u tome može spriječiti.

U ovaj ugostiteljski objekti izgleda ne smiju ući lokalni novinari jer rade svoj posao.

Pitali smo za komentar Srećka Koljića, dugogodišnjeg bjelovarskog ugostitelja, vlasnika ugostiteljskog objekta „Art-eria” i predsjednika Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije što misli o ovome, a on nam je rekao da je ovo prvi ovakav slučaj za kojeg zna u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Nedopustivo je bilo kojeg gosta ne pustiti u objekt po bilo kojoj osnovi, je li to rasna diskriminacija ili neka druga. Nekoga volimo, nekoga ne volimo ali takve stvari su nedopustive u našoj djelatnosti. Ovo je prvi put da se susrećem s takvom problematikom i svaki komentar je suvišan – kaže Koljić i dodaje – Mi smo ugostitelji, nama je posao ugostiti ljude i to je naša primarna djelatnost!

Na kraju, nećemo mi propasti zbog domjenka, nego ćemo dati pozitivnu ocjenu za ručak kojeg smo pojeli u ugostiteljskom obrtu „Brzi“, našeg Milana Ruškovca koji je dobio danas i Zlatni grb Grada Čazme, a sada i besplatnu reklamu.