Danas na području BBŽ akcija u prometu usmjerena na prekršaje motociklista, mopedista i biciklista

Policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske će danas, 20. srpnja u vremenu od 16.00 do 24.00 sata usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor prekršaja motociklista, mopedista i sličnih kategorija vozila, te na prekršaje vozača bicikala.

Podsjećamo i savjetujemo vozače motocikala i mopeda da motociklisti i mopedisti kao i putnici na njima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, da moraju upravljati vozilom propisanom brzinom i na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito nije dopušteno naglo povećavati brzinu kretanja ili se pa voziti se na jednom kotaču. Vozač motocikla ili mopeda ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga, lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a za vrijeme vožnje ne slušati muziku ili druge sadržaje jer to umanjuje pažnju. Ako se dva ili više vozača mopeda ili motocikala kreću u skupini, moraju se kretati jedan iza drugoga, a ne jedan pored drugoga. Ne pretjecati vozila ispred sebe s desne strane, što motociklisti i mopedisti često čine i zbog čega se često i događaju prometne nesreće.

Podsjećamo bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno motocikliste, mopediste i bicikliste, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.