Za danas je sazvana 2. Sjednica Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. Na dnevnom redu naći će se 12 točaka, a najvažnija je Donošenje I. izmjena i dopuna Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu.

I odmah na 1. radnoj sjednici doći će do razmimoilaženja stavova vladajuće većine jer se Demokratski HSS ne slaže s novom preraspodjelom sredstava unutar Proračuna te neće podržati rebalans kaže Ivan Beljan.

„Za rebalans je rečeno da je razlog za njega zato što bivši župan nije pripremio novac za drugi krug izbora i izbore za nacionalne manjine ali ima tu dosta promjena s kojima se mi ne slažemo. Tu je demografija za koju je smanjeno 950 tisuća kuna za kredite građana, naše mlade koji bi kupili prvi stan. Imamo smanjenje za vodoopskrbu, a ljudima moramo napraviti vodovode i ne smijemo na tim stavkama smanjivati. Ne sviđa nam se smanjenje za projektiranje navodnjavanja. Vidimo kakve su suše i vidimo potrebu da što više površina imamo pod navodnjavanjem, a nažalost toga nemamo. Ono što nas, kao Demokratski HSS muči je stočarska proizvodnja jer imamo 237 tisuća kuna za stočarsku proizvodnju i nemamo uopće pomaka u smislu da smo tu dodali novac, a zadnja realizacija je bila svega 20-tak tisuća kuna .“

Beljan dodaje kako u Demokratskom HSS-u nisu u potpunosti zadovoljni načinom na koji je za prehranu u školama dodano 600 tisuća kuna i je li dobro raditi na shemu Grada Bjelovara ili ne, te su nezadovoljni što su Sportskoj zajednici smanjena sredstva za 500 tisuća kuna jer svi županijski klubovi teško žive, a ovo smanjenje nosi nove probleme njihovom funkcioniranju. Tu su još i smanjenja na stavkama populacijske politike i za umirovljenike.

„Moj kolega Barila nije ispred umirovljenika glasao za božićnicu, a mi se nadamo bar 100 kuna ljudima treće životne dobi dati ove godine za božićnicu, ali ako sad smanjimo za 240 tisuća kuna teško da ćemo to uspjeti. Jesmo mlada vladajuća opcija ali moramo razgovarati i ako treba posvađati se da dobijemo prava rješenja jer na ovaj način politiku ne vodimo u pravom smjeru nego vodimo na sličan način kao što je bila prošla!“

Beljan dodaje kako današnje glasanje Demokrastkog HSS-a protiv rebalansa proračuna ne znači da napuštaju vladajuću većinu:

„To je sad početak cijele priče, ima dosta novih ljudi i naravno da nismo u oporbi ali ćemo u svakom trenutku bez sustezanja reći što je dobro, a što je loše. Ostat ćemo u vladajućoj većini ali za one stavke koje nam se ne sviđaju nećemo glasati za“, zaključuje Beljan.