30 godina od osnivanja čazmanske bojne 105. brigade – potporu održavanju obljetnice branitelji dobili od čelnika Čazme, Ivanske, Štefanja, župana Marka Marušića i zamjenice Marije Jungić

Pred braniteljima s nekadašnjeg područja Općine Čazma, danas područja Grada Čazme i Općina Ivanska i Štefanje ove godine dvije su velike obljetnice, 30. godina od osnutka II. čazmanske bojne 105. brigade HV-a i 10 godina rada i djelovanja Udruge klub II/105 koja okuplja branitelje s ovog područja.

Kako bi ove obljetnice bile što bolje obilježene održan je sastanak na kojem su sudjelovali branitelji spomenute udruge te gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak, načelnici općina Ivanska i Štefanje Željko Mavrin i Silvestar Štefović, a na sastanku su sudjelovali i župan Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić.

Obilježavanje će se održati u Općini Štefanje 19. kolovoza kada će se okupiti svi branitelji i njihove obitelji. Napomenimo, kako se upravo u Štefanju već niz godina 19. kolovoza branitelji s bivšeg područja Općine Čazma okupe na druženju i prisjećanju na zajedništvo i ratni put koji su prošli.

Govoreći o pripremama za obilježavanja obljetnica predsjednik Udruge klub 2/105 Ivica Bok je rekao kako je velik dio posla već odrađen.

– Mi smo predradnje koje su bile potrebne za obilježavanje naših obljetnica već napravili. Razgovarali smo i s našim lokalnim čelnicima, a županiju nismo uključivali do danas. Želja nam je bila da na sastanku prezentiramo svoj rad i djelovanje – kazao je Bok.

Na inicijativu bivšeg bjelovarsko-bilogorskoj župana Damira Bajsa i članova Udruge 105. brigade nastala je monografija „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“. U ovoj monografiji spominje se i ratni put čazmanskih branitelja, no način na koji je on opisan ne sviđa se pripadnicima ove postrojbe te su s tim upoznali župana Marušića i najavili izdavanje svoje monografije jer im je želja da njihova djeca znaju gdje su im roditelji bili na ratištu i što su tamo radili.

Ivica Bok

– 105.brigada ima svoju monografiju. Čazmanska bojna nije zadovoljna tom monografijom. Ta monografija preko Česme neće proći. Mi smo se zahvalili na monografiji bivšem županu i što je to lijepo napisano i lijepo ukoričeno, međutim ja kad sam je dobio, drugi dan po promociji išao sam tražiti gdje sam ja bio i mene nije bilo. Tamo gdje sam ja bio, bila je i 105. brigada, tamo gdje je bilo nešto loše bila je 2. čazmanska bojna. Mi ne bježimo od ničega, ali nije u redu da se to piše. Mi ćemo, dogovorili smo s lokalnim čelnicima, napraviti monografiju II. bojne sigurno, ali trebat će nam vremena. Čelnici lokalne samouprave će nam pomoći – pojasnio je Bok.

Željko Mavrin načelnik Općine Ivanska koji je i sam braniteljsku uniformu obukao s nepunih 18 godina i otišao na ratište dao je potporu braniteljima.

Željko Mavrin

– Dobro je što je Udruga pokrenula izradu monografije, ja bih rado da se uvede i u škole i da naša djeca znaju zbog čega su naši kolege poginuli i za što smo se borili. Mnogo toga se ne zna i djeca u školama znaju malo o Domovinskom ratu. Što se tiče Općine Ivanska, mi ćemo pomoći koliko možemo jer je bitno da se taj dio ne zaboravi – rekao je Mavrin.

Partner u obilježavanju obljetnica braniteljima je već dugi niz Općina Štefanje koja će biti i ove godine domaćin.

– Ove godine je 30. obljetnica što je velika stvar i nadam se da ćemo to korektno i dostojanstveno obilježiti bez obzira na to kakve će mjere biti. I prošle godine smo u samom lockdownu organizirali obilježavanje obljetnice u manjem krugu ali smo ipak obilježili, tako da ćemo i ove godine kakva god bude epidemiološka situacija – kazao je načelnik Općine Štefanje Silvestar Štefović.

Silvestar Štefović

Dobru suradnju između branitelja i Grada Čazme istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak. Niz zajedničkih projekata i programa provode grad i branitelji, jedan od njih je i zgrada za branitelje čija obnova ide prema svom završetku.

– Zgrada je u polovičnoj fazi dovršenosti, napravljena je vanjština i krovište, a sada se ide s unutarnjim uređenjem. Dobili smo lani potporu ministarstva regionalnog razvoja od nekakvih 300-tinjak tisuća kuna ,a predvidjeli smo ostatak novca u gradskom proračunu. Troškovi uređenja će biti oko 2 milijuna kuna – rekao je Pirak.

Dinko Pirak

Ratni put čazmanskih branitelja koji je trajao 400 dana u kratkim crtama županu Marušiću i dožupanici Jungić prezentirao je Miro Horvatić.

Potporu u obilježavanju ove važne obljetnice za branitelje čazmanskog, štefanjskog i ivanskog kraja dali su župan Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić.

Župan Marko Marušić

– Vjerujte da ćete u meni kao županu imati jednu prijateljsku suradnju i da ću vam uvijek biti na raspolaganju. Žalosti me kad ste nabrojali partnere na popisu nije ime Bjelovarsko-bilogorske županije. Mislim da je to jedan apsurd i nešto nedopustivo i vjerujte dok ću ja biti župan to ću okrenuti za 180 stupnjeva. Računajte svakako na buduću suradnju, financijski stojimo loše, ali to je nešto u čemu ćemo u onoj mogućnosti u kojoj ćemo moći sudjelovati – rekao je župan Marušić, dok je njegova zamjenica Marija Jungić kazala:

– Važno je da našu djecu učimo što je prava istina o Domovinskom ratu. Ona se može čitati u knjigama ali uvijek je drugačije kada se to ispriča mladim ljudima. Divim vam se što niste ovdje imali toliko izravna neprijateljska događanja, a opet ste hrabro podmetnuli svoja leđa i otišli ne samo braniti Bjelovar i ova naša područja oko Pakraca nego čak i druga kao Komletince. Hvala vam za sve što ste učinili za našu Hrvatsku i na tome što čuvate ova sjećanja i u meni imate samo jednog velikog partnera.

Marija Jungić