foto/Lorenzo Kocijan Pacas

HDZ-ov Nenad Martinovski, novi je predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara u sljedeće četiri godine, a njegovi zamjenici su Mario Holiček iz HSLS-a, te HSS-ov Borislav Kozić. Tako su odlučili vijećnici Grada Bjelovara na današnjoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

U novom sazivu Gradskog vijeća voljom birača HSLS je osvojio 10 vijećnika, lista Damira Bajsa 4, HDZ 3, Domovinski pokret 2, Centar 1 i SDP 1. Podsjetimo sukladno novom zakonu, smanjen je broj vijećnika s 25 na 21.

Prije same sjednice ispred bjelovarskog paviljona vladajuća koalicija HSLS-HDZ te HSS predstavila je kandidate za predsjednika i potpredsjednike Gradskog vijeća grada Bjelovara.

Gradonačelnik Dario Hrebak rekao je kako i sljedeće četiri godine vladajuća koalicija nastavlja gotovo u istom sastavu kao i prošle četiri. Novu vladajuću većinu ponovno čine tri stranke, HSLS, HDZ i HSS.

-Mislim da je prirodno da nastavimo zajedno raditi na dobrobit naših mjesta, bilo centralnih, bilo ruralnog djela grada i mislim da ćemo tu dobiti jednu dodatnu komponentu s HSS-om, a s HDZ-om ćemo iskoristiti tu mogućnost da imamo vertikalu od državne vlasti, do županijske i na kraju gradske razine. Imamo zajedničke točke sadašnjeg programa, u izbornoj kampanji mogli ste vidjeti da su sve naše dodirne točke bile iste, možda smo malo različito sagledavali na stvari. Prioriteti su nam bili svima isti. Vjerujem da iduće četiri godine jednako dobro možemo nastaviti ovu suradnju i vjerujem da za Bjelovar najbolje tek dolazi-rekao je Hrebak.

Od projekata koji se planiraju realizirati u sljedeće četiri godine Hrebak je izdvojio brzu cestu, izgradnja najveće industrijske zone u ovom djelu Hrvatske

-Ono što nam još preostaje uz zonu i cestu su toplice, studentski dom za koji je ugovor već spreman, digitalni inovacijski HUB, smanjenje cijene vrtića za što imamo isto tako slično mišljenje. Više-manje sve je to na tragu onoga što smo radili zadnje četiri godine, ali I puno više projekata koje planiramo ostvariti. Ambicije smo malo podignuli-dodao je Hrebak.

Ante Topalović predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Bjelovar rekao je kako je suradnja između HDZ-a i HSLS omogućila ostvarenje gotovo cijelog HDZ-ovog programa ali i zajedničkog programa te očekuje kako će to biti i u ovom mandatu

-Ono što će biti svima nama cilj je da prvenstveno pomognemo zadržavanju mladih obitelji u Bjelovaru jer su oni temeljni za razvoj gospodarstva i svih drugih stvari. To je ono što će biti zasigurno misao vodilja nas u HDZ-u ali siguran sam i cijele koalicije-kazao je Topalović.

Pobjedničkoj koaliciji u Gradu Bjelovaru priklonio se HSS, koji je na izbore išao u koaliciji okupljenoj oko Damir Bajs Nezavisne liste. Kako je došlo do izlaska iz te koalicije i podrške HSLS-u i HDZ-u pojasnio je predsjednik Gradske organizacije HSS-a Borislav Kozić.

-Kada su završili izbori pobjednik je bio poznat, gradonačelnik je pobijedio u prvom krugu, a HSLS je dobio preko 40 posto glasova za Gradsko vijeće.Ja sam predložio na koalicijskom sastanku da podržimo HSLS kao izbornog pobjednika i programe koje oni imaju. Koalicijski partneri s kojima smo surađivali prije izbora za to nisu bili nego su prekinuli suradnju. Tako smo u HSS-u odlučili da podržimo gradonačelnika i HSLS u projektima o kojima je gradonačelnik pričao. Bilo bi šteta to ne podržati jer vjerujem da je to jedan pravi put kojim Bjelovar treba ići-kazao je Kozić.

Kozić je dodao kako se Gradska organizacije HSS-a o ovoj odluci konzultirala sa županijskom organizacijom te vrhom stranke koji su dali zeleno svjetlo za ovu suradnju na gradskoj razini.

Na današnjoj sjednici uz vijećnike prisege su položili i gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić koji će grad voditi i iduće četiri godine.