foto / Lorenzo Kocijan Pacas

Nakon prošlogodišnje pauze, Terezijana se vraća u Bjelovar. Jubilarno, 25. izdanje te popularne gradske manifestacije održat će se od 18. do 20. lipnja 2021. I ove godine, uz potporu Grada Bjelovara, organizira je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar.

Grad Bjelovar će, kako je rekao gradonačelnik Dario Hrebak u ovogodišnju Terezijanu uložiti nešto manje sredstava nego prije, riječ je o 650 tisuća kuna, a sama manifestacija od prije planiranih 5 dana održat će se u tri dana. Osim kulturno-zabavnog i sportskog djela promovirat će se i cijepljenje protiv COVIDA-19 te će u manifestaciju biti uključen i Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Što se tiče izvođača, oni će biti renomirani, u petak Opća Opasnost, u subotu Sergej Ćetković i nedjelju Tragovi u čijem je sastavu i jedan bjelovarski glazbenik. Imat ćemo i druge sadržaje glazbenog tipa, posebno sam zadovoljan što će biti glazbene večeri posvećene Željku Sabolu i Ivi Robiću. Puno drugih stvari će biti, od Babutočke bojne koja je prije dvije godine oduševila Bjelovarčane do drugih stvari jer nam je cilj vratiti kulturni identitet samoj Terezijani koji nikad u potpunosti nije zaživio – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Direktorica Turističke zajednice Ana Kelek predstavila je program ovogodišnje Terezijane i napomenula kako svi mogu slobodno doći i da se uz pridržavanje epidemioloških mjera ne trebaju ničega bojati.

– Imamo jednu posebnost ove godine. Znamo da smo među najmanje procijepljenim županijama zato ćemo promovirati cijepljenje i ne samo mi nego imamo informaciju da će i sama carica Marija Terezija promovirati cijepljenje. Svoj punkt će imati i Zavod za javno zdravstvo gdje će prvi pacijent koji će se cijepiti biti župan Marko Markušić koji će isto tako promovirati cijepljenje – kazala je Kelek.

U sklopu Terezijane održat će se Okusi Bilogore koji će ponuditi delicije Bilogore, održat će se scenski prikaz Babutočka vojna, pažnja je posvećena i bjelovarskim glazbenicima pa će tako nastupiti Tribute Željko Sabol, održat će se koncert Tribute Ivo Robić u sklopu kojega će nastupiti Swingers, Gelato Sisters, Luce, Zdenka Kovačiček, Matija Cvek i drugi,  a sve očekuje i puno uličnih zabavljača, performera i dobre zabave za sve generacije.

– Program još nije grafički obrađen, a ja se nadam da će biti objavljen tijekom sutrašnjeg dana na web stranici Grada Bjelovara, Turističke zajednice i Terezijane – rekla je Kelek.

Vedran Trupac iz Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije najavio je  da će na Terezijani biti punkt na kojem će se svi građani koji se do sada nisu cijepili moći cijepiti.

– 19. lipnja će biti organizirano cijepljenje za sve građane koji se do sada nisu cijepili u terminu od 9:00 – 20:00 sati. Građani će dobiti i potvrdu da su se cijepili i bit će naručeni na cijepljenje drugom dozom. Terezijana je organizirana uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi, te pozivam sve goste da se pridržavaju mjera – rekao je Trupac.