Priopćenje HDZ-ovih Mire Totgergelija i Marka Marušića: “Ne razumijemo izjave Darija Hrebaka i iznenađeni smo odbijanjem razgovora o mogućnosti da se i mjesto predsjednika Skupštine rotira među partnerima!”

Ne razumijemo izjavu Darija Hrebaka da Miro Totgergeli želi vladati kao „župan iz sjene“. Marko Marušić je izabrani župan Bjelovarsko-bilogorske županije i zakon mu je odredio na koji način može „vladati“ županijom. Miro Totgergeli samo je županijski predsjednik stranke čiji je Marko Marušić član. HDZ je stranka u kojoj vladaju demokratska načela, imamo predsjedništvo i Županijski odbor, a odluke se donose na tijelima stranke. Stvarno ne razumijemo koja je pozadina takve izjave gospodina Hrebaka.

Naš partner je uz HSLS otpočetka i DHSS te smo to vrlo jasno komunicirali. Ne podcjenjujemo ničije mandate, jer svi su oni rezultat volje birača. U ozračju istine i međusobnog uvažavanja želimo voditi razgovore o formiranju većine u Županijskoj skupštini, poštujući pravo svakog partnera da iznese svoj prijedlog. Tako i onog koji je osvojio najmanje mandata. Zbog toga smo iznenađeni kategoričkim odbijanjem bilo kakvog razgovora o mogućnosti da se i mjesto predsjednika Skupštine rotira među partnerima. HDZ s tim nema problem, a g. Totgergeli ni u jednom trenutku nije smatrao da bi on trebao preuzeti tu funkciju.

Iznenađeni smo i javnom porukom da članovi HDZ-a žele Marušića na čelu ŽO HDZ-a, a ne Totgergelija. HDZ se nikad nije miješao u unutarstranačka pitanja drugih političkih stranaka i nikome ne uvjetuje tko će im biti predsjednik. O tome će odlučiti naše članstvo, koje je sposobno samostalno donijeti odluku, baš kao što smo to učinili predlažući Marka Marušića za kandidata za župana, ne podliježući utjecajima sa strane i pokušajima nametanja drugih kandidata.

Naši birači su 30. svibnja 2021. godine, na Dan državnosti pokazali koga žele na čelu Županije, pokazali su da žele promjenu.

ŽO HDZ-a je uvjeren da je to bila i istinska želja za promjenom modela vladanja koji mora uključivati dijalog, dogovor i uvažavanje, a u kojem će rad za opće dobro, a ne politikanstvo i sitni interesi, biti glavna smjernica. U tom duhu pozivamo partnere da se vratimo za stol i nastavimo razgovore.

Miro Totgergeli i Marko Marušić