U Atriju Gradskog muzeja Bjelovar, a u organizaciji Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar, Ogranka Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora Bjelovar i Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” – Zmajskog stola Bjelovarsko-bilogorske županije u četvrtak 27. svibnja održano  je predstavljanje knjige Vrijeme u čovjeku : život i djelo Ilije Pejića,  dugogodišnjeg djelatnika knjižnice i voditelja Županijske matične službe.

Ilija Pejić je kontinuirano radio na unaprjeđenju knjižničarske struke i osvješćivanju javnosti o važnosti knjižnica. Čitanje i čitateljska pismenost u fokusu je njegova djelovanja, a posebnu pažnju posvećuje kulturnom životu Grada Bjelovara. Brojni su projekti i izlaganja kojima je Ilija Pejić zadužio lokalnu, ali i knjižničarsku zajednicu. Knjigom „Vrijeme u čovjeku“ urednici Vladimir Strugar i Slaven Pejić obuhvatili su njegov život i djelovanje.

– Knjiga sadrži jedan ogroman trud i rad Ilije Pejića koji je dao svoj veliki doprinos i u području obrazovanja, kulture i književnosti, ne samo Grada Bjelovara, nego i puno šire. Upravo o tom njegovom stvaralaštvu i doprinosu govori i ova knjiga – kazala je Ornela Malogorski predsjednica Ogranka Hrvatskoga pedagoškog zbora Bjelovar koje je uz Narodnu knjižnicu Petar Preradović  nakladnik knjige.

Knjigu inače može posuditi ili kupiti na Odjelu za odrasle Narodne knjižnice Petar Preradović, a kako je rekla ravnateljica knjižnice Vjeruška Štivić ona će biti polazište za sva ostala znastvena istraživanja vezana uz kulturu Grada Bjelovara i okolice, no zanimljiva je i za prosječnog čitatelja:

– Na taj način je pisana i može je se svakome preporučiti i kako smo čuli iz riječi zahvale autora da se snovi ipak mogu ostvariti. On je sanjao kao dječak i njegovi su se snovi ostavrili – rekla je Vjeruška Štivić, dok je jedan od priređivača knjige akademik Vladimir Strugar voditelj Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru dodao:

– Ovo je knjiga, bibliografija, gdje su popisana sva djela Ilije Pejića. Samostalne knjige, gdje je bio suautor, članke, izbor tekstova o Iliji Pejiću, izvodi iz recenzija itd. U cjelini biblografija ima 333 bibliografske jedinice što doista govori o jednom bogatom radu na području književnosti, pedagogije i povijesti, Ilija je obuhvatio jedno veliko područje i napravio je, onako kako mi procjenjujemo, veliko djelo. Ovo je samo kruna da se ne zaboravi da je Ilija Pejić zaslužio biti značajno ime u našoj županiji, a da ne kažem u našem Gradu Bjelovaru, jer ga je stvarno digao i za njega se zna i u svijetu – zaključio je akademik Strugar.