Jasna Mikles Horvat načelnica je Općine Zrinski Topolovac i iza sebe ima odrađen prvi mandat na čelnom mjestu općine. Može se pohvaliti nizom realiziranih projekata, a u planu je i velik broj novih.
Da bi svoje planirane projekte realizirala tražit će od svojih mještana povjerenje za još jedan mandat.

Kada se osvrnete 4 godine iza sebe, kako bi ocijenili svoj mandat?

Ako uzmemo u obzir da je ovo moj prvi mandat i svaki početak je težak, mogu ga ocijeniti s jednom čvrstom trojkom. Želim još spomenuti da u uredu nisam naišla na dobru suradnju, pa je ta situacija otežavala kvalitetan timski rad. Odrađeno je većina planiranog, stoga sam zadovoljna.

Što je ono na što ste najponosniji u vašem mandatu?

Ponosna sam na svaki ostvareni projekt, ali najviše me je veselio projekt „Zaželi“, te činjenica da je u našoj Općini zaposleno 12 žena preko dva takva projekta. Na to sam vrlo ponosna, jer većina njih je po prvi puta u svom životu dobila prvu plaću i otvorila tekući račun. Još više me raduju sretna lica naših korisnika, kojima su ovi projekti uljepšali duge dane koje provode sami.

Iako ste si u ovom mandatu dali puno truda, da se u općini počne graditi vodovod na žalost do toga nije došlo. Gdje je sve stalo?

Cijeli mandat borim se s tim problemom. Želim spomenuti da je projektna dokumentacija napravljena i leži u kutijama ureda BB voda financirana je s oko 80% iz Hrvatskih voda, a sada je ušla u imovinu Županije i mi istu ne možemo dobiti na korištenje, već mi je naš cijenjeni župan u jednoj od rijetkih prilika naših susreta ponudio da istu otkupim. Naravno cijena nije bila razumna, te to nije niti ostvareno. Ovo je u kratkim crtama opisano kako je teško komunicirati sa županom koji ne želi primiti svoje pojedine načelnike, između ostalih i mene. U mom mandatu jednom sam bila primljena kod župana.

Problem nedostatka vode najviše pogađa vaše poljoprivredne proizvođače?

Voda je veliki problem za poljoprivrednu proizvodnju, koliko ratarsku toliko i stočarsku. Stočari je dovoze cisternama svaki ili svaki drugi dan. Ratari imaju problem puniti prskalice koje bi bilo najbolje puniti na hidrantu. O navodnjavanju da i ne govorim, povrćarstvo je jedna od grana koja se širi, ali opet problem u vodi.

Mandat je obilježila i loša suradnja s Bjelovarsko-bilogorskom Županijom i županom Damirom Bajsom, što mu sve zamjerate?

Iskreno mi je žao zbog loše suradnje između Općine i Županije. Mi smo se trudili da do suradnje dođe, zakazivali sastanke, telefonom, elektroničkom poštom, ali bez odgovora. Da je od strane Župana bilo više sluha mogli smo ostvariti kvalitetne i prijeko potrebne projekte za našu općinu, a i važne za razvoj Županije. Smatram da je obveza svakog župana da se brine o svim dijelovima svoje županije. Svakako mislim da je potrebno komunicirati.

Kreće i izgradnja mrtvačnice u Zrinskom Topolovcu. Koja je vrijednost projekta i kada  bi trebala biti gotova?

Ovih dana počinje izgradnja mrtvačnice na groblju u Zrinskom Topolovcu, prva u  našoj općini. Počinje prva faza izgradnje u vrijednosti 400 tisuća kuna. U tu fazu ulazi izgradnja prilaznog puta do objekta i izgradnja zgrade mrtvačnice. Taj zahvat je planiran za ovu godinu. Zatim nam predstoje još dvije faze, druga bi bila ograda oko groblja i staze po groblju, a treća faza asfaltiranje i uređenje parkinga uz groblje. I time bi podigli kvalitetu pružanja komunalnih usluga mještanima u našoj općini.

Općina je izdvojila sredstva za pomoć svojim udrugama, vjerskim zajednicama i vatrogascima. Kakva je s njima suradnja?

Općina redovito izdvaja sredstva za rad svojih udruga. Udruge u našoj općini su vrlo aktivne i sudjeluju  u radu općine i provode svoje programe. Sportska društva također financiramo, šah, nogomet, konjički sport. Vatrogasce trebamo financirati po zakonu 5% od izvornog proračuna što i dajemo. S vjerskim zajednicama suradnja je dobra. Želim istaknuti jako dobru suradnju svih gore navedenih udruga i Općine.

Najavili ste da je jedan od prioriteta izgradnja dječjeg vrtića. Recite nam više o tom projektu.

Dječji vrtić je danas potreba i u malim sredinama kao što je naša. Pokušala sam već ranije sugerirati svom Vijeću da imamo potrebu za izgradnjom vrtića, ali nisam naišla na podršku. Bez obzira na to, naša općina ima potrebu za jednim manjim vrtićem, jer imamo na našem području 80 djece u dobi od jedne godine starosti do male škole. Sve više mladih obitelji živi samo i rade, te je smještaj u vrtiću jedna od opcija. Pregovaram o kupnji zemljišta za izgradnju vrtića i vjerujem da će u neko skorije vrijeme tamo biti i vrtić.

Kada gledam broj rođene djece na području općine, jedna ste od rijetkih općina gdje taj broj ne pada. Što općina pruža mladim obiteljima?

S obzirom da nemamo velik proračun, nastojimo sve više olakšati mladim obiteljima život u našoj općini. Stoga sufinanciramo smještaj u vrtić u bilo kojem gradu, ovisno kako je roditeljima zgodno zbog posla sa 800,00 kuna po djetetu. Općina dijelom financira rad igraonice za predškolsku djecu. U potpunosti financiramo rad male škole. Nabavili smo bilježnice za osnovnu školu. Poboljšavamo uvjete rada u našoj školi, jer naša Županija ne ulaže u našoj općini u školstvo. Do sada smo promijenili podove u razredima, nabavili sprave za igru, kupili ulazna vrata na školskoj zgradi i zadnju godinu nove ormare za učionice. Uloženo je kroz to razdoblje preko 100 tisuća kuna u školstvo u našoj Općini. Sufinanciramo srednjoškolcima kupnju đačke karte sa 10 % od ukupne cijene. Nastojimo sudjelovati u što više troškova koje imaju roditelji da bi im život u našoj općini bio što lakši.

Želja je u općini razvijati turizam, prve korake ste već napravili?

Ovih dana svečano smo otvorili poučnu šumsku stazu u našoj Općini, prvi koraci su to prema turizmu. U našoj općini je prekrasna priroda i zašto ju ne ponuditi i drugima da je vide. Uredili smo stazu kroz šumu s popratnim sadržajem, klupama, poučnim pločama, skulpturama, nadstrešnicama, projekt je vrijedan 430 tisuća kuna, 100% financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda. Sada idemo i korak dalje, već se projektira objekt pored staza, namijenjen za korištenje rada udruga. Javljamo se na mjeru 7.4.1., te se nadamo da to bude uspješno.

Koji su vam još planovi za budućnost?

Svakako želim razvijati ovu turističku priču dalje, s proširenjem sadržaja za djecu, adrenalinskim parkom, parkingom. Planiram osnovnu infrastrukturu dovesti do svakog, svake godine asfaltirali smo najmanje kilometar lokalnih cesta, za ovu godinu ostalo je još oko 600 metara i time bi zaokružili priču s dovođenjem asfalta do svake kuće u općini. Naravno to se ne odnosi na županijske ceste gdje u ovom cijelom mandatu nije uložena niti jedna kuna. Druga važna stvar je vodovod, ali vjerujem da i to bude sada pokrenuto s mrtve točke, jer je izgradnja našeg vodovoda uvrštena u paket mjera oporavke iz EU. Stoga vjerujem da i to bude realizirano. Vrtić je svakako važna stavka za idući mandat. Planiram pristupiti reambulaciji i katastarskoj izmjeri  zemljišta na našem području. Planira se i uređenje šetnice od centra do crkve, te svakako okoliš crkve. U planu je i uređenje ograde oko groblja u Gornjem Križu i Jakopovcu, te rekonstrukcija ulične rasvjeta naše općine jer je zastarjela i kao takva iziskuje skupo održavanje. Ovo su osnovni planovi rada za drugi mandat.

Kada sve zbrojite, jeste li zadovoljni ovim što ste postigli u ovom mandatu?

Kada sve zbrojim zadovoljna sam ostvarenim, a u drugom mandatu imat ću više iskustva,a samim time i bolje rezultate.