Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve.
Ujedno to je jedan od najvećih događaja u Hrvatskoj, vrhunska atrakcija i turistički spektakl. Na ovom događaju sudjeluju i muške i ženske posade jer sve ono, shvatili su, što u neretvanskom kraju rade muškarci, mogu i žene. Tako da se uz mušku utrku dva dana prije održava i ženski Maraton lađarica.

Ženske ekipe svoj maraton veslaju duplo kraće od muških kolega, ali fizičkom snagom i spretnošću ne zaostaju nimalo za njima.

Prvi put ove godine na ženskom Maratonu lađa nastupit će i ženska ekipa iz Čazme. One su Amazonke, žene sportašice, rekreativke, ali i žene koje nikad do sada nisu trenirale veslanje.

Ekipu čine Ornela Cindori, Nives Vinceković, Anamarija Kelečić, Ivana Žugaj, Ivana Jelinić Plivalić, Ivona Đurasek, Jasmina Dobrinčić, Mateja Martinčić, Valentina Najdić Ivšić, Nika Dianić, Valentina Gregurić, Valentina Sekelj, Vidica Erjavec i Veronika Ždralović.

– Nakon što sam prošle godine imala priliku probati veslati te bila na muškom maratonu lađa, odlučila sam oformiti čazmansku ekipu. Sve to ne bi uspjela da nije bilo Mateje Martinčić i Ivane Plivalić te podrške obitelji – rekla nam je Ornela Cindori kapetanica ekipe.

– Ekipa trenutno broji 16 članica s područja Grada Čazme i okolice, te imamo jednu članicu iz Bjelovara koja je ujedno i suosnivačica. Sve djevojke svoje obaveze usklađuju s treninzima, mijenjaju se i za smjene na poslu kako bi mogle redovito trenirati. Treninge na vodi imamo 3 puta tjedno po sat i pola do dva sata na ribnjaku u Paljevinama. Trenira nas bjelovarska ekipa Šumara koji su nam apsolutna podrška i pomoć na svakom koraku i zaveslaju – kaže Ornela Cindori.

Ove godine u Metkoviću očekuje se žestoka konkurencija ženskih ekipa, a naše cure se nadaju da će biti spremne da zaveslaju i zapjene Neretvu uz huk navijača.

– Plan nam je otići na Neretvu te odveslati tih 10 kilometara koliko je dug maraton lađarica – kazala je o željama Cindori.

Svoju financijsku podršku čazmanskim lađaricama dao je i Grad Čazma, a lađarice je na treningu posjetio i gradonačelnik Dinko Pirak.

– Volimo svoje sportaše i sportašice kao što sam više puta rekao i naročito se ponosimo njima i njihovim rezultatima. Tu su naši lađari i lađarice, ne bi čovjek vjerovao da smo mi Čazmanci tako svestrani. Naši lađari su u ekipi Šumara pokazali zavidne rezultate na natjecanju na Neretvi, ali jako me oduševilo da su naše sugrađanke sastavile ekipu žena. Koliko čujem, mogle bi biti čak dvije ekipe na lađama. Prvo je natjecanje na Jarunu, to je vatreno krštenje. Ja im želim puno uspjeha i sreće i zahvaljujem im na promociji Čazme – kazao je Pirak.