Vrijedi li doista ono pravilo – što više praška, to će se bolje oprati? S novijim i efikasnijim perilicama to, čini se, više nije potrebno, a često se previše praška za veš ne uspije ni isprati pa ostavlja mrlje na odjeći.

Rublje možete sjajno oprati i ako koristite samo dio preporučene doze deterdženta. Ovisno o tome o kojem je deterdžentu riječ, dovoljna je često samo trećina ili četvrtina preporučene količine, što može uštedjeti stotine kuna godišnje, istaknuo je stručnjak za bijelu tehniku u TV emisiji Today.

Rekao je kako se u Australiji koristi previše deterdženta za pranje rublja te kako se, kad peremo rublje s polovicom manje deterdženta od preporučene količine, mogu postići isti rezultati.

I u nekim ranijim testovima stručnjaci su otkrili da mnogi deterdženti daju isti efekt kod pranja i s pola preporučene doze. Pritom je gotovo svejedno koristite li tekući ili deterdžent u prahu. Taj izbor ovisi o značajkama vaše perilice rublja, te vašim preferencijama, prenosi 24sata.

Proteklih godina se i među tekućim deterdžentima može naći nekih koji odlično peru, pa su čak i efikasniji od praška. Trebalo bi koristiti tekući deterdžent ako imate perilicu s malom potrošnjom vode, jer se prašak u malim količinama vode možda neće dobro otopiti. No, i tome možete doskočiti, tako da ga pomiješate s malo vode.

Stručnjaci su utvrdili da prašak bolje skida svježe mrlje, te bolje djeluje kod visokih temperatura i bijelog rublja, dok na tamnijoj odjeći može ostaviti puderasti trag, ako se dobro ne otopi. Tekući deterdžent bolji je kod efikasnijih perilica koje imaju funkciju štednje vode. Iako je prašak učinkovitiji, tekući deterdžent rješava vas i brige oko naslaga praška koje se nakupljaju u ladici perilice za deterdžent.