Visokogorci HPD-a Garjevica proteklog vikenda osvajali dalmatinske vrhove

Budući da korona još uvijek čvrsto drži zatvorene granice i otežava pohod u Alpe, čazmanski visokogorci odabrali su naše dalmatinske planine kao alternativu i dostojan trening za ono što ih čeka u budućnosti.

U ranim subotnjim satima krenuli su iz nulte nadmorske visine u centru Omiša prema vrhu Omiške Dinare. Prvi i ujedno najatraktivniji dio puta vodi via ferratom do tvrđave Fortica. Ovdje je potrebna određena planinarska vještina i oprema za samoosiguranje jer put cijelo vrijeme prolazi vertikalnim grebenom.

Nakon nekog vremena stiže se na Forticu, smještenu na samim liticama iznad Omiša. Tvrđa je omiškim gusarima služila kao stražarnica i sklonište u slučaju opasnosti. Nakon toga nastavlja se prema vrhu Kula ili kako ga mještani nazivaju Imber, koji je ujedno i najviši vrh Omiške Dinare.

Čazmanski visokogorci savladali su visinsku razliku od 863 metra po izuzetno zahtjevnim liticama i stijenama, naglasio je voditelj sekcije Luka Piršljin.

Drugi dan krenuli su na Mosor i njegov drugi najviši vrh Sv.Jure (1319) koji slovi za jedan od najboljih vidikovaca u Dalmaciji. S vrha se pogled prostire 360 stupnjeva te se vide još uvijek snijegom prekriveni Velebit, Dinara, Biokovo, Čvrsnica i Vran u BIH, dok se na morsku stranu kao i u onoj staroj dalmatinskoj ”s ponistre se vidi Šolta” tako vide Brač, Hvar i Vis pa sve do Italije.