foto/pixabay

Od ove školske godine više ne vrijedi da se s četiri negativne ocjene prolazi razred. Ne položi li ove godine učenik popravni ispit u propisanom roku i ako su zaključene tri jedinice, ponavlja razred, javlja HRT.

To se odnosi na sve, osim na učenike od 1. do 3. razreda osnovne škole. ‘Imaju mogućnost da s dvije negativne ocjene idu na dopunski rad u trajanju od 10 do 25 sati i poprave ocjenu, u slučaju da jednu ocjenu imaju nedovoljnu mogu prijeći u četvrti razred’, tumači Vesna Šerepac iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Biljana Manin, pedagoginja OŠ Trnsko, Zagreb, smatra da nemaju takav strah da bi pali razred, a 80 % ih prolazi s odličnim.

Prošle školske godine učenici su izostali više od 23 milijuna sati. Od toga, primjerice, prvašići su ih skupili 1,5 milijuna, osmaši više od 3,5 milijuna, kao i maturanti.

Nije li krajnje vrijeme da se netko zapita – zašto učenici toliko izostaju s nastave. Ako je dio njih prošle godine i izostao zbog pandemije, zbog čega je prije dvije, tri ili četiri godine izostanaka bilo između 30 i 38 milijuna sati.