Vatrogasna zajednica Grada Čazme ima novu predsjednicu, između tri kandidata vatrogasci dali povjerenje Ivani Žugaj

foto/Grad Čazma,Davor Kirin

Vatrogasna zajednica Grada Čazme održala je svoju redovnu Izbornu skupštinu na kojoj je za novu predsjednicu izabrana Ivana Žugaj. Vatrogasnu zajednicu Grada Čazme čini Javna vatrogasna postrojba Grada Čazme, 14 aktivnih dobrovoljnih vatrogasnih društava i četiri neaktivna.

Za čelnog čovjeka kandidirali su se još predsjednik DVD-a Vagovina Ivica Osman i predsjednik DVD-a Miklouš Damir Zajček.

Ivana Žugaj, članica je DVD Lipovčani od svoje 5 godine, gdje obnaša funkciju tajnika četvrti mandat za redom.
Od 1997.-2010. godine zajedno sa svojim pokojnim ocem vodila je djecu i mladež na društvena i međudruštvena vatrogasna natjecanja. Sudjelovala je na tri državna vatrogasna natjecanja u Gospiću, djeca na brentačama, Splitu kao članica ženske A ekipe DVD Lipovčani i Puli s članicama DVD-a Čazma. Odlikovana je brončanom medaljom i nosi zvanje dočasnik.

– Dolazim iz vatrogasne obitelji u kojoj se živjelo i živi tradicionalno vatrogastvo. Ljubav prema dobrovoljnom vatrogastvu prenio je moj djed, preko oca, do mog brata i mene i naših sinova. Ako se pitate razlog, od kuda sam se ja pojavila kao kandidat je upravo uspomena na duh moje obitelji koja je živjela za vatrogastvo. Navesti ću primjer kada je moj djed za 40. obljetnicu osnutka DVD-a Lipovčani pridavajući zahvalnice od 30,00 HRD-a sakupio nekoliko desetaka tisuća uz put poderavši 2 para cipela. Otac je paralelno gradio kuću, bavio se poljoprivredom i zajedno s ostalim članovima uređivao i nadograđivao vatrogasni dom u Lipovčanima. Danas tu tradiciju nastojimo održati ja i moj brat Tihomir zajedno s našim predsjednikom i ostalim članovima upravnog odbora i zapovjedništva – kazala nam je Ivana Žugaj.

Upravni odbor DVD-a Lipovčani gdje je Ivana Žugaj član.

Žugaj je na čelnom mjestu naslijedila dugogodišnjeg predsjednika Damira Margetana za kojeg je rekla kako je Vatrogasnu zajednica grada Čazma danas doveo na visoki nivo koji treba održati i nadograditi transparentnim vođenjem.

– Ono što ja želim je ojačati duh dobrovoljnog vatrogasca jer dobrovoljna društva su neprofitne i nestranačke humanitarne udruge. Dobrovoljni vatrogasac je tu za druge i ne gleda vlastiti interes. Našu zajednicu trebaju činiti upravo takvi ljudi. Svojim radom želim doći do novih naraštaja i probuditi svijest o tradicionalnom dobrovoljnom vatrogastvu.
Želim otvoriti suradnju s osnovnom školom Čazma i promicati vatrogastvo kao izvanškolsku aktivnost. Isto tako pronaći rješenje kako doći i svidjeti se mladim članovima, organizacijom vatrogasnih kvizova i igrica. Današnji svijet postaje sve više virtualan, jedna od bitnih stvari je transparentna dostupnost informacija i mislim da je nužna izrada internetske stranice vatrogasne zajednice grada Čazma kojom bi svi podaci iz povijesti zajednice kao i današnji događaji bili trajno zabilježeni, i na kojoj bi se nalazili svi pravilnici i akti bitni za rad naših društava. Dalje želim raditi na aktivaciji novih članica i članova. Naglasit ću članica jer ako su muž i žena iz obitelji tu su i djeca i samo tako društva mogu opstojati. Želim vidjeti što je sa članovima društava koja su se ugasila da li se nešto može aktivirati. U suradnji sa zapovjedništvom vodit ću brigu o preventivnom djelovanju i poticati svijest o važnosti preventive, posebice u mjesecu svibnju mjesecu zaštite od požara i obilježavanju dana Sv. Florijana dana vatrogastva. Vodit ću brigu o logističkoj pomoći u administraciji, pravovremenoj dostavi materijala i pomoći oko održavanja godišnjih skupština. U suradnji sa zapovjedništvom cilj je voditi brigu o nabavci nove opreme za sva društva unutar zajednice. Lobirat ću za pomoć od Vatrogasne Zajednice Županije i Hrvatske Vatrogasne Zajednice, te grada Čazma i Županije. U suradnji sa zapovjedništvom vodit ću brigu o ravnopravnoj raspodjeli financijskih sredstava prema isporučenim aktivnostima kao i potrebi usavršavanja i osposobljavanja. Važno je voditi i brigu obljetnicama društva unutar 5 godina djelovanja, pravovremeno lobirati sredstva od strane Grada i Županije. U suradnji s gradom Čazma kroz program tekuće i investicijsko održavanje društvenih domova nastaviti s obnovom vatrogasnih domova, jer ona su centar djelovanja svakog društva i mjesto druženja i okupljanja svojih članova – Kazala je Ivana Žugaj o tome št planira ostvariti u ovom mandatu .