Jedan od načelnika kojemu je ovo bio prvi mandat na dužnosti je načelnik Općine Ivanska Željko Mavrin. Iza Općine Ivanska je niz projekta koji su realizirani, a u planu je i velik broj novih.
Da bi svoje planirane projekte realizirao Željko Mavrin na svibanjskim lokalnim izborima tražit će naklonost svojih mještana za još jedan mandat.

Ovaj mandat obilježilo je asfaltiranje i obnova prometnica. Koje su prometnice obnovljene i koji su daljnji planovi?

Ono na što sam posebno ponosan je što je u potpunosti obnovljena cesta do Samarice. Puno to znači ljudima koji su dugo čekali tu cestu i slušali obećanja. Samarica je jedno od sela iz kojeg se stanovništvo do sada strašno raselilo ali nadamo se da će se mlade obitelji u nju vraćati. Obnavljane su i prometnice u drugim naseljima naše općine, ukupno sedam dionica. Asfaltirana je prometnica u Srijedskoj, Kozlanima, Od Babinca do Gornje Petričke i Paljevine-Kolarevo Selo. Do 1.svibnja novi sloj asfalta dolazi i u Utiskane. Provedena javna nabava i potpisan ugovor s izvođačem radova, asfaltirat će se cesta dužine 680 m. Osim obnove prometnica asfaltirane su i 3 opasne lokacije u Ivanskoj, 3 zavoja gdje je bilo slijetanja automobila i smrtno stradalih tako da se postigla sigurnost na cesti. Izgrađen je kružni tok u centru Ivanske čime je Ivanska dobila posebnu vizuru jednog uređenog općinskog središta što je važno i za sigurnost djece, pješaka i svih sudionika u prometu. Na svemu tome moram zahvaliti i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu koji nam je tu puno pomogao i bio podrška, a nadam se dobroj suradnji i u budućnosti. Kada bi se zbrojilo u ovom mom mandatu samo u obnovu prometnica uloženo je preko 15 milijuna kuna što županijskih, što iz našeg proračuna.

Puno toga ste nabrojili, puno se radilo na obnovi prometnica, ali obnavljala se i druga infrastruktura na području Općine Ivanska.

Da, puno je potreba bilo i trudili smo se da ravnomjerno ali i po prioritetima hitnosti radimo na obnovi ostale komunalne infrastrukture. Obnovili smo most u Srijedskoj. Isto tako riješili smo put prema pravoslavnom groblju u Srijedskoj. Tu smo malo mi popustili, malo obitelj Poropatić i na obostrano zadovoljstvo, nadam se dugoročno, riješen je ovaj problem. Uredili smo i dom u Babincu, uređeni su vatrogasni domovi u Samarici i Ivanskoj. Počelo je unutarnje uređenje doma u Gornjoj Petrički, a ovih dana počet će i radovi na obnovi krovišta. Postavili smo novu stolariju u domovima u Paljevinama i na donjem domu u Križicu i na gornjem Vatrogasnom domu u Križicu. Za sve domove nabavili smo stolove i klupe. Radili smo i na Društvenom domu u Ivanskoj gdje su smještene prostorije naše općine, promijenili smo krov na zgradi općine, a uredili smo parkiralište i javnu površinu ispred doma. U Staroj Plošćici dovršena je izgradnja mrtvačnice, dok je izgrađena prostorija za ispraćaj pokojnika u Gornjoj Petričkoj. U Ivanskoj smo uredili dječje igralište u trokutu s novim spravama i gumenom podlogom za sigurnost djece, a nova dječja igrališta napravljena su i u Srijedskoj i Đurđicu. Dječje igralište i nogometno gradit ćemo i u Samarici za što smo kupili zemlju kod Vatrogasnog doma. Zemlju smo kupili i kod Doma zdravlja u Ivanskoj gdje planiramo izgraditi parkiralište, ali i preko puta groblja gdje je također u planu gradnja parkirališta.

Važan projekt koji je proveden na području Općine Ivanska je i energetska obnova Osnovne škole Ivanska i Školsko sportske dvorane. Ovo je projekt Bjelovarsko bilogorske županije i vrijedan je osam milijuna kuna. Osim obnove škole kompletno je obnovljen i dječji vrtić u Ivanskoj.

– Suradnja sa Županijom je jako dobra i Županija nam pomaže kad god može. U obnovu vrtića je uloženo blizu 2 milijuna kuna. Iz fondova smo dobili oko 1,5 milijuna kuna, dok je ostatak iz općinskog proračuna. Vrtić je ovom obnovom u potpunosti nov što se tiče namještaja, sanitarnih čvorova, nove kuhinje i nove blagovaonice. Ova obnova je uvelike poboljšala sam rad i boravak djeci u vrtiću. Mislim da su zadovoljni i roditelji i djeca. Moramo se zahvaliti Županiji na obnovi škole i dvorane u što nisu uložena mala sredstva. Škola je obnovljena od temelja do krova. Dobila je novo krovište, fasadu, u učionicama su obnovljeni zidovi i podovi. U novom dijelu smo dobili četiri nove učionice, dva prostora za urede i tu je prostor za domara, arhivu i jednu prostoriju gdje će moći boraviti učenici koji ne idu na njemački i informatiku. Ovom obnovom u školu je uvedena jednosmjenska nastava.

Koja su naselja u ovom Vašem mandatu dobila nove kilometre vodovoda?

Izgradnja vodovoda i mogućnost priključka na vodovod je nešto što je važno i što se moramo potruditi da se provede na području cijele naše općine. Često je to jedan od uvjeta da bi zadržali stanovništvo u našim naseljima. Završen i pušten u rad je vodovod Babinac-Gornja Petrička-Donja Petrička-Samarica. U izgradnji je vodovod Križic i Utiskani. Još ima nekoliko naselja na području Općine bez vode i to dio Srijedske, Đurđic, Paljevine, Kolarevo Selo i Rastovac. Nadam se da će kroz naredne 4 godine sva naselja imati vodu. Kada govorimo o komunalnoj infrastrukturi moram reći i da smo podnijeli zahtjev za sufinanciranje projektne dokumentacije kanalizacije u Ivanskoj na Europski fond za ruralni razvoj.

Ono što vas je dočekalo kada ste preuzeli načelničko mjesto je dug Elektrometalu. Kako je to na kraju riješeno?

Da, Elektrometal je bio trakavica od milijun kuna koja je općinu Ivanska kočila u razvoju dugi niz godina. Na kraju smo to riješili i Općina je otplatila dug koji je na kraju bio 257 tisuća kuna. Jedan važan podatak je i da Općina nije izgubila niti jedan sudski spor.

Općina je izdvajala sredstva i za pomoć svojim udrugama, vjerskim zajednicama i vatrogastvu. Znamo da s nekima od njih su bili loši odnosi prije četiri godine kada ste preuzeli mandat, kako je sada?

Međuljudski odnosi su se znatno popravili što je jako važno kako bi se neki projekti mogli realizirati. Mora biti dogovora. Potpomagali smo rad svih udruga koje djeluju na području općine, a osobito naše vatrogastvo. Spomenuo sam već da radimo na obnovi domova ali moram spomenuti i da je naš DVD Ivanska dobio vatrogasno vozilo. Vrijednost vozila je 200 tisuća kuna, od kojih su 30 tisuća kuna sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije, dok je preostali iznos izdvojila Općina Ivanska. Pomažemo i vjerskim zajednicama tako je uređen prilaz, napravljeno podno grijanje i krovište na crkvi u Ivanskoj. Napravili smo novo krovište na kapelici u Križicu. Uređen je dio unutrašnjosti i dio fasade na crkvi u Staroj Plošćici.

Problema je bilo i u Komunalnom poduzeću Ivankom i tu su stvari mogli bi reći došle na svoje. Kakva je sada situacija u ovom poduzeću?

Funkciju ravnateljice preuzela je Valerija Rudelić s kojom Općina ima jako dobru suradnju. U komunalno poduzeće uloženo je ukupno 2,5 milijuna kuna. Kupili smo grejder, traktor s kranskom kosilicom – malčerom, feris samohodnu kosilicu, traktorsku prikolicu, novi kombinirani stroj, novu ralicu i posipač soli. Imamo 10 zaposlenih i tako možemo odraditi sve što je potrebno od uređenja putnih jaraka, popravaka poljskih puteva, malčiranja, košnje i čišćenja snijega. Naše komunalno poduzeće je jedno od rijetkih komunalnih poduzeća koje može pravodobno izvršavati sve poslove za dobrobit naših mještana i ono što je najvažnije posluje s dobitkom.

Koji su vam planovi u budućnosti?

Planiramo nastaviti obnovu naših prometnica. Tako je u planu asfaltirati dionice prometnice Srijedska – Stara Plošćica, ali ne preko muškog puta, 2,2 km, Križic – Šušnjara 1750 m i jedino selo koje je bez asfalta, a to je Rastovac. Za rekonstrukciju i dogradnju doma u Utiskanima odobreno nam je 150 tisuća kuna od Ministarstva regionalnog razvoja. U planu je obnova domova u Kolarevom Selu i Donjoj Petričkoj, isto tako novo krovište trebao bi dobiti dom u Križicu. U planu je gradnja okretišta kod škole u Ivanskoj – izradili smo projekt vrijedan milijun i pol kuna, a županija je ovaj projekt prijavila, te joj je odobreno 150 tisuća kuna, mi smo partner pola-pola. Projektiran je vodovod za Brajkovićev brijeg kao i cesta koja je trenutno u lošem stanju. Planiramo uređenje ugibališta i autobusnih stajališta. Nakon što smo zgradu Općine uredili izvana u planu je i unutarnje uređenje. Ono što je jedan od važnijih zadataka koji ću pred sebe postaviti je da uspostavimo poslovnu zonu da bi privukli poduzetnike da dođu, ulažu i otvore radna mjesta kako bi ljudi ostali na području općine. Po svim naseljima izgradit ćemo dječja igrališta, a izrađuje se i projekt nogostupa i rekonstrukcije nogostupa u Ivanskoj.

Kada sve zbrojite, jeste li zadovoljni onime što ste postigli u ovom mandatu?

Nikad čovjek nije zadovoljan i uvijek misli da je mogao nešto više i bolje, tako i ja. Mislim da smo puno napravili, da smo pokrenuli našu Općinu koja je dugi niz godina bila uspavana. Vjerujem da u mandatu koji je pred nama sve ono što je možda ostalo za napraviti bit će provedeno i napravljeno. Za sve ovo što smo napravili nisam zaslužan samo ja nego i svi moji suradnici kao i nezaobilazni župan Damir Bajs koji je veliki prijatelj našoj Općini i našim mještanima. Moram zahvaliti i vijećnicima Općinskog vijeća na konstruktivnim raspravama i za podršku u mom radu.