Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Hrvatska Bosni i Hercegovini donirati cjepivo protiv koronavirusa. Odluka je stigla nakon što je ministar Gordan Grlić Radman posjetio BiH piše Dnevnik.hr.

”Vlada RH donijela je političku odluku o dodjeli donacije cjepiva BiH, to je ispravan potez jedne prijateljske zemlje koja želi pomoći u borbi protiv COVIDA-19. Slijedi dogovor o tehničkim detaljima, poštujući postupke Europske unije preko koje smo nabavili cjepiva”, objavilo je MVEP na Twitteru.

Ta je odluka stigla nakon što je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio Bosnu i Hercegovinu.

Do jučer je u Hrvatskoj prvu ili drugu dozu primilo 14,6 posto onih koji se mogu cijepiti. To znači da bismo u iduća 2 i pol mjeseca trebali cijepiti i tri puta više nego u protekla četiri i pol mjeseca. Za to će nam, osim volje građana, trebati i dovoljan broj cjepiva.

U Hrvatskoj se cijepiti može 3 milijuna i 300 tisuća građana. Toliko ih je starijih od 18 godina.

Budući da je za većinu dosad registriranih cjepiva potrebno primiti dvije doze za puni imunitet, treba nam najviše 6 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva.

Do današnjeg dana u Hrvatsku je stiglo nešto više od 800 tisuća doza, a iskorišteno ih je nešto više od 600 tisuća, piše Dnevnik.hr.