Proglašeni najbolji u sportu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u 2020. godini

Održano je proglašenje najboljih sportaša, sportašica, sportskih ekipa i sportskih djelatnika Bjelovarsko-bilogorske županije za prošlu 2020. godinu.

Prošlu natjecateljsku sezonu poremetila je pandemija COVID 19, tako da mnoge ekipe nisu uspjele odraditi cijelu natjecateljsku sezonu već samo jesenski dio ili svega nekoliko kola, a u školskom sportu uopće nije bilo natjecanja. Zbog toga smo sigurno uskraćeni za veći broj dobrih rezultata, a i sam izbor bio bi mnogo zanimljiviji. No, ipak se sportašice, sportaši i sportske udruge iz Županije mogu  pohvaliti zaista dobrim rezultatima postignutim u prošloj natjecateljskoj sezoni moglo se čuti na dodjeli ovih sportskih nagrada.

Koliko je pandemija poremetila sportske planove govori i podatak da je do kraja prosinca prošle godine na adresu Športske zajednice pristiglo je upola manje kandidatura nego što je to uobičajeno.

Najbolja sportašica s invaliditeom je Ankica Horvat.

Najbolji sportaš s invaliditetom je Deni Černi.

Atletski klub „SOKOL“ iz Bjelovara najbolja je momčad osoba s invaliditeom.

Josipa Mamić, članica Ženskog rukometnog kluba Bjelovar je najbolja sportašica.

Miran Maričić član Streljačkog društva „Bjelovar 1874“ je najbolji sportaš.

Najbolja seniorska ženska ekipa je ekipa ŽRK Bjelovar.

Najbolja muška seniorska ekipa je Huglački klub Bjelovar.

Posebno Priznanje Športske zajednice  dodijeljeno je  teakwondoašici Eni Daskijević,

Brončana plaketa Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije dodijeljena je ŽENSKOM ODBOJKAŠKOM KLUBU „BJELOVAR“, a trofej za životno djelo dodijeljeno je NOGOMETNOM KLUBU „BILOGORAC“ iz Velikog Trojstva

U nastavku donosimo popis najboljih sportašica, sportaša, sportskih ekipa i djelatnika po kategorijama.

SPORTAŠI SA INVALIDITETOM

            ANKICA HORVAT članica Sportskog kluba slijepih „Bilogora“ iz Bjelovara najbolja je sportašica s invaliditetom Bjelovarsko-bilogorske županije u 2020. godini. Ona je nastupila na 18. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u pikadu za slijepe i slabovidne osobe održanom u Premanturi od 2. do 6. rujna. Nastupilo je 71 natjecatelj iz 15 županijskih saveza,  a Ankica je osvojila 3. mjesto u kategoriji B2.

         U seniorskoj kategoriji sportaša s invaliditetom 3. mjesto osvojio je JOSIP SLIVAR, član Atletskog kluba „Sokol“ iz Bjelovara.

            Josip je na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji u disku osvojio 3. mjesto s hicem od 45,79 metara. Na Međunarodnom atletskom mitingu u Splitu u kategoriji F 64 bacio je disk 45,79 metara i osvojio 2. mjesto.

 DAMIR BOŠNJAK, član Streljačkog kluba „OSI“ iz Bjelovara dobitnik je Srebrne plakete Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Na Prvenstvu Hrvatske u streljaštvu za osobe s invaliditetom održanom u Zagrebu u gađanju s  zračnim pištoljem na 10 metara osvojio 1. mjesto. Sa pištoljem na 25 metara 1. mjesto, a isti rezultat postigao je i na 50 metara.

DENI ČERNI član Atletskog kluba invalida OTOS iz Grubišnog Polja  izabran je za najboljeg sportaša s invaliditetom  Bjelovarsko-bilogorske županije.         Na Pojedinačnom i ekipnom prvenstvu Hrvatske održanom u Puli osvojio je 1. mjesto u bacanju koplja s daljinom od 19,96 metara  i 1. mjesto u bacanju kugle sa hicem od 10,77 metra.  Na Međunarodnom atletskom mitingu u Splitu. osvojio je 1. mjesto u bacanju kugle sa dužinom od 11,40 metara i tako postavio novi nacionalni i osobni rekord. Ovaj rezultat donio mu je 1. mjesto na Svjetskoj ran listi u 2020. godini i 3. mjesto na dvogodišnjoj kvalifikacijskoj listi za Paraolimpijske igre koje će se ove godine održati u Tokiju.

Ekipno:

STOLNOTENISKI KLUB OSI „SOKOL“ iz Bjelovara dobiva Brončanu plaketu za ekipni nastup u stolnom tenisu, na državnom natjecanju održanom u Splitu.   

Molimo predstavnika ekipe da dođe po Brončanu plaketu.

ATLETSKI KLUB „OTOS“ iz Grubišnog Polja dobiva Srebrnu plaketu Zajednice zahvaljujući dobrim pojedinačnim rezultatima. Na Ekipnom i pojedinačnom prvenstvu održanom u Puli ekipno su zauzeli 7. mjesto.  Deni Černi osvojio je 1. mjesto u bacanju kugle i bacanju koplja, Nikola Salopek 5. mjesto u bacanju kugle, Josip Zima 6 mjesto u bacanju kugle, kao i Dejan Bradešić.

Atletski klub „SOKOL“ iz Bjelovara najbolja je momčad u 2020. godini koja je nastupila na Državnom prvenstvu u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom održanom od 10. do 12. srpnja u Spaladium areni u Splitu. Pojedinačno imali su nekoliko dobrih rezultata u svojim kategorijama. Tako je Mladen Rajković osvojio 4. mjesto, Florijan Kozić 3 mjesto, Vlatko Kovačić 2. mjesto, a Vladimir Ivezić završio je u ¼ finalu

kadetkinje pojedinačno

Po prvi puta u konkurenciji kadetkinja treće mjesto dijele LARISSA HOLINKA Članica Streljačkog društva Končanica i RAMONA PEČAR članica Športskog plesnog kluba „H8“ iz Bjelovara.  

Streljačica Larissa je na Prvenstvu Hrvatske serijskom zračnom puškom osvojila 1. mjesto u kadetskoj kategoriji, kao i 1. mjesto u juniorskoj kategoriji.

Plesačica Ramona nastupila je na Državnom prvenstvu u standardnim plesovima  osvojila 1. mjesto u kategoriji „mlađi osnovci“ U Samoboru na Državnom prvenstvu u Latino američkim plesovima u svojoj kategoriji okitila se zlatnom medaljom. U Zagrebu na državnom prvenstvu Hrvatska u „kombinacija 10“ osvaja 1. mjesto. Ramona je protekle godine bila trostruka državna prvakinja.

EMA BUGARINOVIĆ članica Teakwondo kluba „Fox“ iz Bjelovara dobitnica je Srebrne plakete.

Na Europskom klupskom prvenstvu održanom u Zagrebu Ema se oktila zlatnom medaljom u pojedinačnoj konkurenciji. Ovim rezultatom se kvalificirala za Kadetsko prvenstvo Europe, ali je na žalost zbog pozitivnog PCR testa morala isto propustiti.

Prvo mjesto u kategoriji kadetkinja pripada taekwondoistici KAROLINI KIŠ članici Teakwondo klub „Omega“ iz Bjelovara.

Karolina je na Kriterijskom turniru izborila ulazak u Državnu kadetsku ekipu i kao članica iste nastupila na Europskom kadetskom prvenstvu održanom u Sarajevu. U pojedinačnoj konkurenciji osvojila je 3. mjesto.

kadeti pojedinačno

Kuglač PATRIK DEDIĆ član Kuglačkog kluba „Bjelovar“ nastupio je na Državnom prvenstvu za kadete. U društvu trinaest najboljih mladih nada, Patrik je dobrim bacanjima pomeo konkurenciju,  osvojivši zlatno odličje.

Kadet FRAN KAMINSKI, član Streljačkog društva „Bjelovar 1874“ nastupio je na Kadetskom prvenstvu Hrvatske u Solinu zračnim oružjem, osvojivši u pojedinačnoj konkurenciji 4. mjesto.

Za ovaj rezultat Fran je dobio Srebrnu plaketu Športske zajednice Županije.

DOMAGOJ PUNČEC, član Taekwondo kluba „Omega“ iz Bjelovara nastupio je kao član Hrvatske kadetske ekipe  na Europskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu i izborio plasman između osmog i šesnaestog mjesta. Domagoj je po odluci Hrvatskog olimpijskog odbora sportaš 6. kategorije. Drugi najbolji rezultat mu je osvajanje 1, mjesta na kriterijskom turniru za kadetsku reprezentaciju koji je održan u Splitu, gdje je ujedno i proglašen za najboljeg borca turnira.

kadetkinje ekipno

U ekipnoj konkurenciji Brončana plaketa Zajednice pripada kadetkinjama STOLNOTENISKOG KLUBA „BJELOVAR“ koje su na prvenstvu Slavonske regije-skupina zapad osvojile 1. mjesto. Na Prvenstvu Hrvatske za kadetkinje izborile su 7. mjesto i to im je donijelo Brončanu plaketu Zajednice.

Kadetkinje STRELJAČKOG DRUŠTVA „KONČANICA“ iz Končanice u Kadetskog ligi Hrvatske serijskom zrečnom puškom zauzele su 1. mjesto. Na Kadetskom prvenstvu Hrvatske izborile su 2. mjesto.

U izboru naboljih kadetskih ekipa naše županije njima pripada Srebrna plaketa Športske zajednice.

Kadetkinje TEAKWONDO KLUBA „OMEGA“ iz Bjelovara na Međunarodnom taekwondo turniru u Splitu u konkurenciji 46 ekipa iz osam država u ekipnom plasmanu osvojile zlatno odličje, a taj rezultat bio im je dovoljan da postanu najbolja kadetska ekipa Županije. Također su na kriterijskom turniru za kadetsku reprezentaciju u Splitu osvojile 2, mjesto.

kadeti momčadski   

 Kadeti STOLNOTENISKOG KLUBA „BJELOVAR“ na Prvenstvu Slavonije-skupina zapad osvojili su 1. mjesto, U Varaždinu na Prvenstvu Hrvatske za kadete izborili su 8. mjesto.

Za ovaj ostvareni rezultat dobivaju Brončanu plaketu Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Strijelci STRELJAČKOG DRUŠTVA „BJELOVAR 1874“ sudjelovali su na kadetskom Prvenstvu Hrvatske zračnim oružjem i u kategoriji kadeta osvojili  4. mjesto, što im je bilo dovoljno za osvajanje Srebrne plakete u izboru najboljih kadetskih momčadi Županije.  

 ODBOJKAŠKI KLUB „DARUVAR“ sudjelovao je na Otvorenom kadetskom prvenstvu u odbojci koje se održalo krajem rujna u Zadru. U trodnevnom nadmetanju sudjelovalo je 14 ekipa a daruvarski kadeti osvojili su izvanredno 2. mjesto.

Za ovo sportsko postignuće Izvršni odbor Zajednice   dodijelio im je Zlatnu plaketu.

         juniorke pojedinačno

Rukometašica KARMELA POKOPAC članica Ženskog rukometnog kluba „BJELOVAR“, nastupa za prvu ekipu koja se natječe u I. hrvatskoj rukometnoj ligi. U utakmicama igra vrlo dobro te je postala juniorska reprezentativka Hrvatske. Prema kategorizaciji HOO ona je sportašica 3. kategorije.

Karmeli pripada Srebrna plaketa Zajednice.

INES POPOVIĆ, članica Taekwondo kluba „FOX“ iz Bjelovara nastupila je na Juniorskom nacionalnom kvalifikacijskom turniru „Knin Open“ osvojivši 2 mjesto.

Ines Popović dobitnica je Srebrne plakete Športske zajednice.

Juniorka ELA JELIĆ članica Taekwondo kluba „OMEGA“ iz Bjelovara nastupila je u Zagrebu na Klupskom prvenstvu Europe osvojivši 1. mjesto u kategoriji mlađih seniorki. Tim rezultatom izborila je mjesto u Hrvatskoj reprezentaciji mlađih seniorki. Imala je još jedan nastup i to u Vrbovcu na Međunarodnom taekwondo turniru gdje se okitila zlatom.

         juniori pojedinačno

Rukometaš FILIP SARAJA, član Rukometnog kluba “BJELOVAR” nastupao je sa svojom ekipom u 1. hrvatskoj mlađoj kadetskoj rukometnoj ligi sjever u kojoj nastupa 11 klubova.  Do prekida prvnestva dijelili su 1. mjesto, te su vec tada osigurali završnicu državnog prvenstva, a Filip je bio jedan od najboljih pojedinaca ekipe i lige.

Nogometaš DORIAN JURČEVIĆ, član Nogometnog kluba “BJELOVAR” igrao je za ekipu U – 17 koja se natjecala u Prvoj nogometnoj ligi kadeta središta sjever. U 12 odigranih utakmica zabilježili su 11 pobjeda i samo jedan poraz, osvojivši 1. mjesto. U Nogometnom kupu mladeži HNS središta sjever osigurali su četvrtfinale.

Strijelac IVAN BOGDAN član “Društva daruvarskih strelaca 1885” nastupio je na Juniorskom prvenstvu Hrvatske serijskom zračnom puškom osvojivši pojedinačno 3. mjesto, a ekipno 5. mjesto. Nastupao je i u Streljačkoj ligi Hrvatske gdje je u kategoriji seniora serijska zračna puška osvojio 10. mjesto pojedinačno i 4. mjesto ekipno.

juniorke  ekipno   

Juniorkama STOLNOTENISKOG KLUBA BJELOVAR pripala je Brončana plaketa Zajednice za osvojeno 5. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za juniorke održanom u Varaždinu.

 Juniorke TAEKWONDO KLUBA OMEGA dobitnice su Srebrne plakete jer su na Klupskom prvenstvu Europe održanom u Zagrebu izborile 12 mjesto u konkurenciji 73 juniorske ekipe.

Juniorska ekipa STRELJAČKOG DRUŠTVA „KONČANICA“ na Prvenstvu Hrvatske za juniorke u gađanju serijskom zračnom puškom   osvojila je 3. mjesto i zbog toga rezultata dobile su Zlatnu plaketu Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

 juniori momčadski

         Nakon ženskih juniorskih ekipa prelazimo na podjele plaketa juniorskim momčadima.  

            Juniorska rukometna ekipa BJELOVARA predvođena Filipom Sarajom nastupila je u 1. hrvatskoj kadetskoj rukometnoj ligi sjever i do prekida prvenstva dijelila 1. mjesto sa RK Varaždin, te je ujedno i osigurala nastup na završnici koja se nažalost zbog pandemije nije održala.

            Juniori NOGOMETNOG KLUBA „BJELOVAR“  su u Prvoj juniorskoj nogometnoj ligi Regije sjever osvojili 3. mjesto, te se plasirali u četvrtfinale Nogometnog kupa mladeži  Nogometnog središta sjever.

            Juniori STRELJAČKOG DRUŠTVA „BJELOVAR 1874“ dobitnici su Zlatne plakete za osvojeno 3. mjesto na Juniorskom prvenstvu Hrvatske u gađanju serijskom zrečnom puškom.

seniorke pojedinačno

ANJA POPOVIĆ članica Taekwondo kluba FOX iz Bjelovara osvojila je 3. mjesto na međunarodnom turniru „Slovenija Open 2020“. Postignuti rezultat bio je dovoljan Anji  za  Brončanu plaketu Športske zajednice. BBŽ.

TIHANA RAB članica Streljačkog društva Končanica nastupila je u Zagrebu na Prvenstvu Hrvatske za seniore u gađanju serijskom zračnom puškom. U konkurenciji osamnaest streljačica osvojila je 1. mjesto. U Ligi Hrvatske pojedinačno također osvaja 1, mjesto. Kategorizirana je sportašica HOO i to 3. kategorija.

 JOSIPA MAMIĆ, članica Ženskog rukometnog kluba BJELOVAR dobitnica je Zlatne plakete Športske zajednice. Josipa je nastupila na Europskom rukometnom prvenstvu za žene kao članica državne rukometne vrste, te osvojila brončanu medalju. Također je  u 1hrl za žene njezina ekipa ŽRK Bjelovara do prekida prvenstva bila na 3. mjestu. Josipa je kategorizirani sportaš HOO i to 1. kategorija.

seniori pojedinačno

         Brončanu plaketu Športske zajednice BBŽ osvojio je kuglač ŽELJKO  KOŠUTIĆ, član Kuglačkog kluba „Bjelovar“.  Željko je nastupio na Državnom prvenstvu u kuglanju za seniore. U pojedinačnoj konkurenciji osvojio je 1. mjesto, a ekipno 3. mjesto.

         MARKO ERJAVAC član Taekwondo kluba „FOX“ nastupio je na prestižnom Međunarodnom turniru „Slovenija Open 2020“ i plasirao se od 5. do 8. mjesta. Zbog epidemije mao je samo jedan nastup koji je bio dovoljan za Srebnu plaketu.

            Najbolji sportaš Bjelovarsko-bilogorske županije vec nekoliko puta za redom je  MIRAN MARIČIĆ član Streljačkog društva „BJELOVAR 1874“ Nastupio je na Državnom prvenstvu seniora i u disciplini zračna puška osvojio 1. mjesto. Na finalu Kupa Hrvatske također je osvojio 1. mjesto. Kao član streljačke nacionalne vrste nastupio je na Europskom prvenstvu u Poljskoj i zabilježio dva odlična rezultata. Ekipno osvaja 2. mjesto, a u kategoriji mješovitih parova 3. mjesto. Uz to ostvario je kvotu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kategorizirani je sportaš HOO 1. kategorije.

seniorke ekipno

Brončana plaketa odlazi u ruke STOLNOTENISKOM KLUBU „BJELOVAR“. Stolnotenisačice su na Državnom prvenstvu za seniorke kategorija U-21 u igri parova osvojile 3. mjesto-   Taj rezultat osigurao im je  Brončanu plaketu Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Srebrna plaketa  Športske zajednice odlazi seniorkama STRELJAČKOG DRUŠTVA KONČANICA. One su na Prvenstvu Hrvatske serijskom zračnom puškom,   osvojile ekipno 3. mjesto, a u I. hrvatskoj streljačkoj ligi 1. mjesto. Tim rezultatima priuštile su si Srebrnu plaketu Športske zajednice.

Rukometašicama ŽENSKOG RUKOMETNOG KLUBA „BJELOVAR“ Izvršni odbor Zajednice dodijelio je Zlatnu plaketu Športske zajednice.

prekida prvenstva nalazile su se na 3. mjestu. U Challenge kupu nastupile su u osmini finala.  U svojim redovima imaju seniorsku reprezentativku i nekoliko juniorskih i kadetskih reprezentativki.

 seniori momčadski

            RUKOMETNI KLUB „BJELOVAR“ do prekida prvenstva zbog COVID 19 nalazio se na 8. mjestu Premijer lige. Taj rezultat bio je dovoljan rukometašima da osvoje  Brončanu plaketu Zajednice.

            STRELJAČKO DRUŠTVO „ČAZMATRANS“ iz Čazme nastupili su na Državnom prvenstvu u kategoriji serijska velikokalibarska puška 7,9 mm i osvojili 1. mjesto.

            Zlatnu plaketu Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije dobiva KUGLAČKI KLUB „BJELOVAR“. U prošloj sezoni u 1. hrvatskoj kuglačkoj ligi osvojili su 3. mjesto i postigli najbolji rezultat u dugogodišnjoj povijesti kluba.

PLAKETE I TROFEJI  ZA  ŽIVOTNO  DJELO

Posebno Priznanje Športske zajednice  dodijeljuje se teakwondoašici ENI DASKIJEVIĆ, članici Teakwondo kluba „Omega“ iz Bjelovara.

Zbog iznimnih rezultata postignutih u prošloj i prijašnjim godinama Izvršni odbor Zajednice dodijeljuje joj posebno priznanje kao podstrek za postizanje još boljih rezultata u narednom razdoblju. Ove godine Ena se nalazi na 9. mjestu svjetske rang liste u svojoj kategoriji.

Prije 25 godina u Maloj viječnici Županije osnovan je Ženski odbojkaški klub Bjelovar. Natjecateljski put odbojkašica Bjelovara bio je treća, druga i jedinstvena prva B liga. Danas su stabilni drugoligaš koji u svojim redovima ima i do 150 djevojčica koje redovito treniraju i nastupaju u raznim natjecanjima za mlađe dobne kategorije.  Za četvrt stoljeća  vrlo uspješnog rada i odgajanja djevojčica i djevojaka u sportskom ozračju, te savladavanju odbojkaških vještina ŽENSKOM ODBOJKAŠKOM KLUBU „BJELOVAR“ dodijeljuje se Brončana plaketa Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

NOGOMETNI KLUB „BILOGORAC“ iz Velikog Trojstva dobitnik je Trofeja Športske zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije za životno djelo.

Klub je osnovan davne 1921. godine i od tada neprestano djeluje punih sto godina, okupljajući oko sebe dječake i mladiće poučavajući ih nogometnoj vještini.  Natjecao se u svim nižim ligama sa svim uzrasnim kategorijama, a danas se prva momčad natječe u IV. nogometnoj ligi Bjelovar-Koprivnica-Virovitica.