Prije osam godina Bjelovarsko-bilogorska županija bila je na posljednjem mjestu u Hrvatskoj od svih županija po povlačenju europskih sredstava, Županija nije vodila ni jedan projekt, a gospodarske brojke bile su u crvenom istaknuo je danas župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs na konferenciji za medije na kojoj je predstavio i rezimirao svojih osam godina na mjestu čelnog čovjeka Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Bjelovarsko-bilogorsku županiju preuzeo sam prije 8 godina od sadašnje oporbe. Oni su tada obnašali vlast. Ova Županija je prije 8 godina bila zadnja po ulaganju u školstvo i zdravstvo u Hrvatskoj. A gdje smo sada? Od Županije koja nije imala nijedan europski projekt došli smo do njih 120. Bjelovarsko-bilogorska županija je po projektima koje sama i vodi treća Županija u Hrvatskoj po povlačenju sredstava Europske unije. Tu je i najveći projekt, gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, što je i najveći županijski projekt koji se vodi u Hrvatskoj. Mi želimo biti centar zdravstva ovog dijela Hrvatske, s najmodernijom bolnicom i najkvalitetnijom uslugom. Meni ništa nije žao, ulaganje u zdravstvo ne može biti pogrešno. Neće se naši stanovnici liječiti u montažnim barakama koje su postavljene prije 70 godina. Oni zaslužuju bolje. Ulagali smo i u našu opću praksu. 39 ambulanti je obnovljeno, najveći projekt u zdravstvu za primarnu zdravstvenu zaštitu je riješen, ulaganje u naše domove zdravlja u Čazmi, Garešnici, Daruvaru, Grubišnom Polju, a sada i u Bjelovaru potvrđuju važnost primarne zdravstvene zaštite. Ulažemo i u one koji tamo rade. Mi smo jedina Županija u Hrvatskoj koja ima stalno otvoren program vezan uz mogućnost da se dobiju potporne mjere koje dovode liječnike kod nas, a onima koji su ovdje daje poticaj da ostanu- rekao je župan Damir Bajs.

Kada je riječ o školstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija u najvećem je investicijskom ciklusu energetske obnove županijskih škola, te nadogradnji i gradnji novih škola, a riječ je o preko 50 školskih objekta u koje će se uložiti više od 250 milijuna kuna. 32 školska objekata su završena, 15 investicija je u tijeku, a za 5 škola raspisani su natječaji za izvođača radova.


Svi gospodarski trendovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iz crvenog prešli su u zeleno. Županija raste na ljestvici hrvatskih županija zahvaljujući porastu BDP-a i sada smo jedno mjesto više na ljestvici županija. Prema posljednjim dostupnim podacima Bjelovarsko-bilogorska županija je 10. u Hrvatskoj po porastu BDP-a u razdoblju 2013.- 2018. godina.

Župan Damir Bajs

-Postali smo centar za zelenu energiju, posebice za bioenergane. Skupština Bjelovarsko-bilogorske županije donijela je cijeli set promjena prostornih planova vezanih uz mogućnost da gospodarstvenici ovdje ulažu. Kada govorimo o bioenerganama po tome smo vodeći u Hrvatskoj-istaknuo je župan Bajs.

Gradnjom pruge Sveti Ivan Žabno-Gradec prije kratkog vremena, projektu za koji je građevnu dozvolu izradila Bjelovarsko-bilogorska županija, izašli smo iz prometne izoliranosti na prvi jasan način čulo se na današnjoj konferenciji za novinare.

-Ne treba zaboraviti niti županijske potpore prema manjinama te da zajedno s njima radimo na inkluziji manjina u naš život. Pomažemo i vatrogastvu, šport, kulturu, poljoprivredu.
Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom je ratu u jednoj trećini bila okupirana. Ima nesrazmjerno veliki broj žrtava i netipično za Županije, mi smo zajedno s našim udrugama bili iznimno aktivni i suizdavači u nekoliko edicija. Istaknuo bih dvije koje još nisu ni predstavljene. To je Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991. godine i monografija Ratni put 105. bjelovarske brigade HV, rekao je župan Damir Bajs.