Na godišnjem natjecanju u prevođenju Juvenes Translatores za Hrvatsku pobijedio je Nikola Mamić, učenik Gimnazije Bjelovar.

Natjecanje Juvenes Translatores organizira se kako bi se potaknulo učenje stranih jezika te mladima omogućilo da se okušaju kao prevoditelji. Na natjecanju, koje se održava istovremeno u svim odabranim školama diljem EU-a, mogu sudjelovati 17-godišnji učenici srednjih škola.

U natjecanju je sudjelovalo oko 2800 učenika, sedamnaestogodišnjaka iz cijele Europske unije, a profesionalni prevoditelji Europske komisije su odabrali 27 pobjednika, jednog učenika iz svake države članice.

Natjecatelji mogu za prevođenje odabrati jednu od 552 moguće kombinacije dvaju službenih jezika EU-a, a na ovom su se natjecanju odlučili za 150 kombinacija.

Ovogodišnja tema natjecanja ”Kako prebroditi teška vremena – zajedno smo jači” bila je pravi odraz prošlogodišnje situacije u Europi.

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak danas se sastao s Nikolom Mamićem i njegovom mentoricom profesoricom Jasminom Bašek čestitao im na uspjehu te dodijelio nagradu za posebna postignuća učenicima i mentorima Grada Bjelovara. Nagrada iznosi 1 000 kuna za učenika i isto toliko za mentora.

– Ja ovom prilikom čestitam Nikoli na ovom sjajnom uspjehu. Bjelovarska gimnazija je poznata diljem Hrvatske po odličnim učenicima, koji kasnije postižu odlične rezultate i na svojim fakultetima. Ovo je jedna odlična vijest za našu bjelovarsku gimnaziju. Vjerujem da nije bilo jednostavno i da nije bilo lako ali Nikola je uspio i sve nas razveselio. Osobno smatram da Grad Bjelovar treba cijeniti uspjehe svojih studenata i učenika pogotovo na ovakvim međunarodnim natjecanjima gdje postižu sjajne rezultate – kazao je Hrebak.

Nikola Mamić

Na prijemu, čestitkama i novčanoj nagrad zahvalio je Nikola Mamić i istaknuo da mu to sve puno znači.

– Ovo je Europsko natjecanje u kojem svaka zemlja ima nekoliko škola koje su izabrane da predstavljaju svoju državu. Na natjecanju svi učenici u Europi dobiju isti tekst za prijevod s engleskog na materinji jezik. Ovo natjecanje je specifično po tome što se na njemu simultano barata i s engleskim i s hrvatskim jezikom. Obično su na natjecanju ispituju samo vještine s engleskim jezikom. Upravo zato mi je zanimljivo bilo kako smisleno mogu prevesti tekstove koji su bili baš napravljeni da budu zamršeni i teški – rekao je Mamić.

prof. Jasmina Bišek

Mentorica profesorica Jasmina Bašek posebno je ponosna na svog učenika za kojeg kaže da je vrlo talentiran osim za strane jezike i za matematiku i filozofiju, a ovaj uspjeh da je isključivo zahvaljujući njemu.

– Ja se želim zahvaliti gradonačelniku Hrebaku i gradu Bjelovaru na ovoj lijepoj gesti i pozivu, zaista cijenimo to što nas podržavate. Htjela bi istaknuti da sam jako sretna s Nikolom i jako ponosna na njegov uspjeh. Sretna sam što mu predajem jer je vrlo talentiran, samostalan i za ovaj uspjeh sve zasluge idu njemu – rekla je profesorica Bašek.