Grad Čazma svake godine za vatrogastvo na svom području izdvoji oko 4,5 milijuna kuna. Zadnja velika investicija bilo je uređenje i opremanje prostora u kojemu je smještena Javna vatrogasna postrojba, a ovih dana stiglo je i novo vatrogasno vozilo.

Gradonačelnik Dinko Pirak obišao je obnovljeni prostor u kojemu je smještena Javna vatrogasna postrojba grada Čazme, te je iskoristio priliku čestitai na ponovnom imenovanju zapovjedniku JVP Čazma Josipu Hegeru.

Kako je gradonačelnik prilikom obilaska istaknuo, novi prostor dobio je svoju punu funkciju, ali u planu su i daljnja ulaganja u vatrogastvo.

– Radit ćemo i dalje na njihovom opremanju, nedavno smo nabavili kamion koji nije nešto novijeg datuma izrade, ali je funkcionalan i evo na požaru kojeg smo imali nedavno se dokazao da uspješno radi. Ono što nam je cilj nabaviti u dogledno vrijeme je još jedna autocisterna koja nam treba i u razgovorima smo s Vladom RH da nam se dodjeli jedna – rekao je Pirak.

Gradonačelnik Pirak pohvalio je suradnju i s dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području grada i dodao kako se kontinuirano ulaže u obnovu njihovih domova.

– Nastojimo svake godine urediti prostore za dobrovoljne vatrogasce, to ćemo nastaviti i dalje. Upravo su ovih dana završeni radovi na domu u Cerini koji je vatrogasni dom ali nekako nam se raspalo vatrogasno društvo. Cilj je da ponovno aktiviramo tamo DVD koji je bio jak i bitan za ovaj kraj, idemo na Miklouš, idemo na Bojanu evo svaki mjesec je negdje gradilište oko vatrogasnih domova – istaknuo je Pirak.

Javna vatrogasna postrojba Čazma ima 16 profesionalnih vatrogasaca, a upravo oni odradili su 120 intervencija u prošloj godini. Osim intervencija na području Grada Čazme imali su i nekoliko intervencija u susjednim općinama Ivanska i Štefanje, a bili su i na intervencijama nakon potresa u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Preseljenjem na novu lokaciju poboljšali su se uvjeti za rad i vježbe koje svakodnevno vatrogasci koji su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe odrađuju, ističe zapovjednik Heger.

– Ovo je jedan krasan prostor koji nam je dao mogućnost da svakodnevno možemo obavljati vježbe i programe koji se svakodnevno održavaju. Gradonačelnik je još neke potrebe stavio u financijski plan za ovu godinu. Ako bi sve bilo po planu, već bi ove godine došli na jednu veću i bolju razinu, pa da na sve one zadaće koje se postave pred vatrogasnu postrojbu i djelatnike uspješno odgovorimo – kaže Heger.

U Gradu Čazmi znaju koliko su bitni vatrogasci, a osobito oprema kojom se oni služe te uopće nisu dvojili i na molbu vatrogasaca investirali su u novo vozilo, koje je stiglo ovih dana i nadopunilo vozni park Javne vatrogasne postrojbe Grada čazme.- Sada trenutno imamo desetak kamiona specijalne opreme, to su vozila koja su namijenjena za svake vrste intervencija. Ovo vozilo nam je postalo interesantno jer je zamijenilo starog Fapa, ima na sebi dvije tone praha, dvije tone pjenila i u biti u jednom kratkom roku postrojba koja ima relativno mali broj ljudi može u što kraćem roku kvalitetno odgovoriti i ugasiti požar ako dođe do takve situacije – dodao je Heger.