Povodom 130 godina od rođenja Slavka Kolara Gradska knjižnica Čazma priprema knjigu o književniku po kojem nosi ime

Ova 2021. godina je godina kada se obilježava velika obljetnica, 130 godina od rođenja Slavka Kolara koji je rođen 1. prosinca 1891. godine.

Gradska knjižnica Slavka Kolara već desetak godina u čast našeg domaćeg autora, po kojem i sama nosi ime organizira Natječaj za kratku priču satiru, a od 2020. godine održavaju se i Dani Slavka Kolara. Ove godine uz ovu veliku obljetnicu u knjižnici su odlučili otići i korak dalje. Tako je u pripremi izdavanje knjige o radu Slavka Kolara, a upravo bi ona Kolara trebala još više prigrliti uz njegovu Čazmu jer i sam se uvijek izjašnjavao kao Čazmanac, ali i Slavka Kolara kao pisca učvrstiti u nacionalnom književnom kontekstu.

– Željeli smo uz tu obljetnicu napraviti nešto puno više kada je riječ o samom Slavku Kolaru. U pripremi je knjiga i ona nosi radni naslov Knjiga studija, eseja, kritika o Slavku Kolaru od 1917. godine kada se prvi put pojavio u hrvatskoj književnosti do današnjeg dana – rekla nam je ravnateljica Gradske knjižnice Slavko Kolar Vinka Jelić Balta.

Gradska knjižnica Slavko Kolar bit će izdavač ovog vrijednog dijela dok je urednik i priređivač knjige Mario Kolar profesor suvremene Hrvatske književnosti na sveučilištu u Rijeci. Plan je da knjiga bude gotova do 1. prosinca kada bi i izašla iz tiska te bila promovirana uz obljetnicu 130 godina od rođenja Slavka Kolara.

Prof. Mario Kolar i ravnateljica Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma Vinka Jelić Balta

Kako nam je rekao urednik profesor Kolar radi se o sedamdesetak članaka koji sadrže kritike Kolarovih djela kao i neki drugi osvrti na njegove knjige, zatim predgovori, pogovori, stručni i znanstveni radovi o njegovom stvaralaštvu.

– Radi se o različitim vrstama radova o Slavku Kolaru u tom jednom dugom vremenskom razdoblju koje ćemo mi sada staviti sve na jedno mjesto. Ti su radovi objavljeni u časopisima, zbornicima, knjigama, neki su u leksikonima, enciklopedijama, dakle u različitim vrstama publikacije. Stavit ćemo ih na jedno mjesto gdje ćemo dobiti pregled svega onog što je o Slavku Kolaru pisano kroz sto godina – rekao je profesor Kolar.

Ova knjiga će postati nezaobilazna za svakoga tko će u budućnosti o Kolaru istraživati ili pisati, te prva u kojoj će o Slavku Kolaru biti sve na jednom mjestu – složni su ravnateljica Jelić Balta i profesor Kolar.

Osim Hrvatskih pisaca u knjigu će biti uvršteno i desetak članaka koji su objavljeni u inozemstvu. Za potrebe ove knjige tekstovi će biti po prvi puta prevedeni s ruskog, češkog, njemačkog, talijanskog i slovenskog jezika na hrvatski i praktički prvi puta postati dostupni hrvatskom čitateljstvu na hrvatskom jeziku.

– Mislim da će to biti jedna izvrsna knjiga. Autori su različito doživljavali Kolara, različito pisali o njemu. Moći ćemo uspoređivati kako se o njemu pisalo prije prvog svjetskog rata, kako poslije, kako ga doživljavamo danas. Imat ćemo jedan presjek načina kako smo vidjeli i čitali Slavka Kolara – dodao je profesor Kolar i zaključio:

– Ovakvu knjigu do sada nema puno nacionalnih pisaca, Krleža ima cijelu enciklopediju, Matoš i Držić imaju leksikone i ima svega još nekoliko pisaca koji imaju ovakav tip knjige. Ova knjiga će ga pridodati u krug najvažnijih hrvatskih pisaca, a razlozi tome biti će prezentirani u ovoj knjizi.

Svoju potporu ovom projektu danas je dao i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak kojem su knjigu prezentirali autor profesor Mario Kolar i ravnateljica Gradske knjižnice Vinka Jelić Balta.