Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak i predsjednica Matice umirovljenika Čazma Ivanka Bukovac potpisali su Ugovor o dodjeli sredstava Grada Čazme Matici umirovljenika vezano uz ovogodišnji Javni poziv za financiranje udruga s područja grada.

Suradnjom Grada i Matice prezadovoljna je predsjednica Ivanka Bukovac koja ističe kako Grad Matici uvijek stoji na raspolaganju.

– Moram naglasiti u vezi potpisa ovog ugovora i sredstava koje ćemo dobiti u iznosu od 15 tisuća kuna da nije to sav novac koji dobiva Matica od Grada Čazme. Mi dobijemo puno više jer nama Grad plaĆa sve režije i bez toga mi ne bi mogli opstati kao Matica. Zahvaljujem Gradu i gradonačelniku što ima sluha za nas umirovljenike – kazala je Bukovac.

Grad Čazma je kroz proteklih par godina osigurao značajna sredstva za svoje umirovljenike. Obnovljena je zgrada Matice umirovljenika koja je postala ugodan prostor za boravak umirovljenika, a Grad plaća i režijske troškove.

Na području grada provodi se program “Zaželi” koji pomaže brojnim građanima treće životne dobi. U proračunu su osigurana sredstva za božićnice umirovljenicima i za ovu godinu, a postoji i ideja da se božićnica poveća.

U gradu u budućnosti razmišljaju i o otvaranju staračkog doma, o čemu je gradonačelnik Pirak rekao:

– Moje razmišljanje za budućnost je da ponudimo privatnom sektoru da se uključi u ovu problematiku i da zajedničkim javno-privatnim partnerstvom dođemo do nekakvog rješenja i sadržaja koji bi nam tu trebao. Sada da idemo o tome razgovarati o tome zašto da ili ne, jer gradnja staračkog doma ima svoje pozitivne i negativne strane. Iskustva drugih gradova kažu da tu ima dosta problema, ja sam više za ovaj dio javno-privatnog partnerstva. Grad bi sudjelovao u izgradnji takvog jednog objekta gdje bi za svoje učešće trebao dobiti subvencioniranje smještaja za određeni broj ljudi koji to ne mogu platiti. Time bi mogli brinuti o onom socijalnom djelu što nas i zanima – rekao je Pirak.

Inače na području grada ima oko 1 200 umirovljenika dok sama Matica ima oko 700 članova.