KUD Graničar Čazma dobio je na korištenje prostor u novoobnovljenoj zgradi udruga. Prostor je folklorašima osigurao Grad Čazma, a služit će za spremanje i deponiranje narodnih nošnji i opreme te za sastanke. U planu je u tom prostoru, kada korona to dozvoli, održavati i tamburaške probe.

– U ime svih članova KUD-a Graničar prije svega bi htio zahvaliti našem gradonačelniku Dinku Piraku i gradu Čazmi što nam je ustupio na korištenje ovaj prostor. Imali smo nekoliko sastanaka s gradonačelnikom vezano uz tu temu i napokon je ove godine došlo do realizacije – kazao je predsjednik KUD-a Graničar Zvonko Grošinić.

Uz pomoć člana KUD-a Nikole Pribanića prostor, ali i sala za sastanke opremljeni su stolovima i ormarima na čemu mu se također zahvalio Grošinić. Stolice su članovi nabavili svojim vlastitim sredstvima.

KUD “Graničar” Čazma u prošloj godini u dva navrata prestao je sa svojim radom i održavanjem proba. Prvi put su stali s probama u ožujku zatim u listopadu, bila je tu i ljetna pauza, pa kada se sve zbroji iza članova društva u prošloj godini je jako mali broj proba. Početak proba ni u ovoj godini još uvijek se ne nazire.

– Sabor kulture je uputio jedno otvoreno pismo Stožeru u kojem se dotaknuo problema rada Kulturno umjetničkih društava. Nema nikakvih naznaka da će se mjere ublažiti, mi strpljivo čekamo da se mjere ublaže. Za sada, pokušat ćemo s probama folkloraša s obzirom na to da oni nisu u kontaktu, za plesanje ne vjerujem da će se nešto desiti, isto tako kada se za to stvore uvjeti pokušat ćemo imati vokalne probe – rekao je Grošinić.

Ono što je još u planu, ako će mjere uvjetovane koronavirusom dozvoliti, organizirati u proljeće nekoliko radionica za tamburaše i izradu moslavačkih kapa.

Ono čemu se trenutno nada vodstvo KUD-a Graničar je da nakon stanke neće doći do pada broja članova.

– U protekle tri do četiri godine uložili smo puno truda na afirmaciji članova, obnavljanju društva i masovnosti u broju članova. Pretpostavljamo da će doći do pada broja članova, nakon svega ovoga dio će izgubiti interes. Kada se sve završi mi ćemo se okupiti i vidjeti koliko nas ima i krenuti ispočetka, nema nam druge. Mislim da neće biti tako veliki pad broja članova, neke naše procjene su da će 30 posto članova odustati – rekao je Grošinić.