foto: Lorenzo Kocijan

Grad Bjelovar posebnu pažnju posvećuje malim start-up tvrtkama, ali i perspektivnim brzorastućim tvrtkama koje imaju daljnju tendenciju rasta, a samim time i zapošljavanja. Upravo radi jako velikog interesa za prostorom za takve tvrtke, kojima Grad pomaže i financijski u smještaju putem Tehnološkoga parka, Tehnološki park morao je preseliti na drugu adresu.

Trenutačno zbrinjavaju 13 tvrtki smještenih na čak četiri adrese te 15 virtualnih tvrtki koje su registrirane na adresi Tehnološkoga parka, no rade s drugog mjesta.

Grad Bjelovar godišnje 840 tisuća kuna ulaže u Tehnološki park, pola od toga su razne subvencije poduzetnicima, a pola je zakup prostora. Grad se odlučio za jedan dugoročan put s obzirom na suradnju s Veleučilištem na razvoju IT sektora u kojem i Tehnološki park ima veliku ulogu, kaže gradonačelnik Hrebak.

– Mi ćemo i dalje nastaviti razvijati IT scenu, najviše zbog našeg Veleučilišta s kojeg izlaze novi stručnjaci i odmah se zapošljavaju. Taj most između poslovne zajednice i Veleučilišta je izvrstan i on će u budućnosti stvoriti sasvim jednu novu granu gospodarstva u Bjelovaru koja će se zvati IT sektor – rekao je Hrebak.

Tehnološki park osnovali su Veleučilište i Grad Bjelovar, pa je i Veleučilištu u interesu da privlači nove tvrtke kako bi studentima omogućili što bolju praksu, a i zapošljavanje kazala je dekanica Veleučilišta Zrinka Puharić.

– Veleučilište u Bjelovaru ima tri smjera, sestrinstvo, mehatroniku i računarstvo. Najzanimljiviji je možda najmlađi smjer, računarstvo, kojeg pohađa 164 studenata. Najveći pritisak na upis dolazi iz Grada Bjelovara i s područja Bjelovarsko-bilogorske županije što znači da smo dobro odlučili kada smo pokrenuli ovaj smjer. Sva naša tri smjera imaju zapošljivost preko 90 %. Od prve generacije računaraca 9 ih je diplomiralo, a jedna studentica nastavila je studij dalje. Osam ih radi u zaista velikim tvrtkama kao što su FINA, Erste i Serengeti – kazala je dekanica Puharić.

Jedna od tvrtki koja ima svoj prostor u Tehnološkom parku je i Combis jedan od vodećih sistem integratora s više od 400 zaposlenih i 100 milijuna prihoda godišnje.

– Prvenstveno smo ovdje došli zbog povoljne poduzetničke klime, a druga stvar zbog izuzetno kvalitetnih ljudi koje u Bjelovaru možemo naći za naš posao. Mislimo rasti s brojem ljudi, a vidimo i dodatni potencijal u suradnji s Veleučilištem. Neki naši djelatnici su povremeni predavači, a s druge strane mi angažiramo kod nas na praksi i u drugim oblicima studente, a isto mislimomo povećavati njihov broj rekao je Zoran Božičević iz Combisa.