Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar  pridružila se najvećoj volonterskoj  nacionalnoj kampanji sadnje stabala „Zasadi stablo, ne budi panj!“ koja se ove godine provodi  od 1. – 7. ožujka 2021. godine. Cilj ove vrijedne akcije  je razvijati ekološku svijest i ublažavanje klimatskih promjerna te ozelenjivanje naše životne sredine i općenito poticanja brige za okoliš.

Učenici 4. a razreda vođeni profesoricom Ivanom Štiglić, inicijatoricom i organizatoricom akcije u Komercijalnoj i trgovačkoj školi održali su nastavni sad posvećen sadnji stabala u prostoru školskog voćnjaka gdje su učenici prezentirali određene spoznaje te upoznali svoje vršnjake o tome da u jednom danu hektar šume veže približno 900 kg ugljikova dioksida, a istodobno oslobađa gotovo 600 kg kisika te da tako  zelenilo  smanjuje udio štetnog stakleničkog plina ugljikovog dioksida u zraku i povećava koncentraciju kisika, plina bez kojeg je nemoguć opstanak gotovo svih živih bića na Zemlji.

Čulo se i da upravo zato šume nazivamo plućima našeg planeta i svako je krčenje i uništavanje šuma radi novih obradivih površina ili širenja naselja veoma štetno. Nakon kratkog teorijskog dijela zasadili su 4 starinske sorte jabuka (Božićnica, Kanada, Mašanka i Parmena), dvije lijeske i jednu mušmulu. Sadnice im je osigurala upravo udruga „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Zemlju za sadnju i sav potreban alat pripremili su učenici 4. a razreda, članovi sekcije Školski vrt školske učeničke zadruge Cool, uz pomoć profesorice Ivane Štiglić i profesorice Spomenke Bohaček.

Uz učenike, u sadnji su sudjelovali pedagoginja Ornela Malogorski te profesori Etelka Testijan Nemet i Dario Elijaš. Školsko voćnjak, koji već  bilježi i prve plodove obogaćen je novim sadnicama, a učenici i nastavnici s veseljem će se brinuti o stablima kako bi sljedeće generacije.