Bjelovarsko-bilogorska županija u velikom je zamahu energetskih obnova školskih zgrada na svom području. No, osim ulaganja u radove energetske obnove, Bjelovarsko-bilogorska županija sredstva izdvaja i za dodatne radove koji nisu obuhvaćeni europskim projektom energetske obnove, s ciljem da učenici i zaposlenici škola uče i rade u uvjetima kakve zaslužuju.

Jedna od škola na kojoj su radovi u tijeku je Područna škola Veliki Zdenci, projekt vrijedan 3.1 milijun kuna dok će za dodatne radove Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojiti 207 tisuća kuna.

 „Moram naglasiti da matične škole i područne škole moraju imati isti standard. Sukladno tome, na zahtjev koji sam dobio od ravnateljice OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje dao sam suglasnost za dopunske radove kako bi kroz izolaciju tavanskog prostora, zidova, obradu nadstrešnice, bojanja i slično mogli napraviti iskorak da škola u cijelosti bude obnovljena“, rekao je župan Damir Bajs.

Na području grada Grubišnog Polja kompletno su obnovljene matična škola Ivana Nepomuka Jemeršića, srednja škola Bartola Kašića i školsko-sportska dvorana te Područna škola Ivanovo Selo, a uz obnovu Područne škole Veliki Zdenci ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Grubišnog Polja dosežu iznos od 20 milijuna kuna.

„Svi ovi radovi na našim zgradama od velikog su značaja za naše djelatnike, učenike, ali i sva mjesta u kojima se škole obnavljaju. Osim što smo dobili veliku uštedu energije, dobili smo suvremene uvjete za rad o kakvima do prije nekoliko godina nismo mogli ni sanjati. Mislim da je škola u svakom mjestu, pogotovo u malim selima, centar događanja. Mi s ponosom možemo reći da su naše zgrade u svakom od tih mjesta najljepše zgrade u mjestu“, rekla je ravnateljica OŠ „Ivana Nepomuka Jemeršića“ Grubišno Polje Snježana Šeliš.

I dok su radovi na energetskoj obnovi škole u Velikim Zdencima u tijeku, završeni su u daruvarskoj OŠ Vladimira Nazora- Područnoj školi Frankopanska, projektu vrijednom 7.1 milijun kuna.  Dio je to investicijskog ciklusa ulaganja Bjelovarsko-bilogorske županije u školstvo na području grada Daruvara u vrijednosti 40 milijuna kuna, a i kada je ova škola u pitanju Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je sredstva za dodatne radove.

„Na školi se trebaju napraviti dopunski radovi na zamjeni oluka, gromobrana, instalacija, montaža i drugih stvari koje vrijede gotovo 400 tisuća kuna. Također, dao sam odobrenje i time ćemo kroz ovakav način riješiti pitanje da cijela škola, ne samo ovaj dio koji je vezan uz energetsku obnovu, bude završen na način da se dođe do standarda 21. stoljeća“, istaknuo je župan Damir Bajs.

„Od srca se zahvaljujemo na potpori Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu sa županom Damirom Bajsom što nam omogućava da imamo školu dostojnu učenika 21. stoljeća, a vrijeme provedeno u ovoj prekrasnoj novouređenoj školi bude u ugodnom i energetski učinkovitom okruženju“, rekla je ravnateljica OŠ „Vladimira Nazora“ Daruvar Kornelija Častek.

Treba istaknuti i kako tu nije kraj ulaganjima Bjelovarsko-bilogorske županije koja će škole opremiti i namještajem koji također ne ulazi u energetsku obnovu jer cilj je župana Damira Bajsa da sve županijske škole budu obnovljene i opremljene s uvjetima za rad primjerenim 21. stoljeću.