foto: Lorenzo Kocijan

Pripreme za ovogodišnji najveći kršćanski blagdan Uskrs su u tijeku. Grad će već za desetak dana osvanuti u pravom uskršnjem ruhu, a kako bi bio što ljepši pobrinut će se mnoge udruge i tvrtke. Među zaslužnima je i Likovno udruženje Bjelovar čiji članovi već niz godina oslikavaju velike pisanice koje krase samo središte grada i gradske rotore.

– Već niz godina LUB zajedno s Gradom i Zajednicom uduga u kulturi oslikava pisanice. Prije smo to radili u manjim formatima, a zadnjih godina oslikavamo velike pisanice. Sada oslikavamo tri pisanice, prva je vezana uz husare, druga uz život na Bilogori  prije pedesetak ili 100 godina,  treća je vezana uz Mariju Tereziju – rekao je predsjednik Likovnog udruženja Bjelovar Zlatko Sabolović.

Uz oslikane pisanice iznad čitavoga korza lebdjet će čak 72 pisanice. Za oslikavanje 36 novih pobrinula se Udruga žena Gudovac. Zanimljivo je i što će građani prvi put imati priliku vidjeti kako izgleda Uskrs u svim zemljama Europske unije. Naime, 26. ožujka, u Gradskom muzeju Bjelovar, otvara se izložba prigodnoga naziva Uskrs u Europskoj uniji, čija je autorica kustosica Marijana Dragičević.

– Izložba će biti otvorena 26. ožujka u 11 sati i trajat će do 9. travnja. U sklopu izložbe imat ćemo za svaku državu članicu Europske unije predstavljen jedan ili više predmeta koji simboliziraju Uskrs, ali i proljeće – kazala je Dragičević.

Predmeti za izložbu stizali su sa svih strana, a u samu isporuku tradicionalnih predmeta svoje zemlje uključilo se čak 10 veleposlanstava. Sve u svemu, bit će to jedan predivan, šaren, tradicionalni, a opet suvremeni i nešto drugačiji Uskrs najavio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

– 72 pisanice će krasiti Bjelovar, isto tako bit će ukrašeni svi rotori u Gradu Bjelovaru pisanicom koje je oslikalo Likovno udruženje Bjelovar. Pozivam sve građane i Bjelovara i Hrvatske da sukladno epidemiološkim mjerama koje će se provoditi dođu u Gradski muzej Bjelovar i pogledaju ovu međunarodnu izložbu, a prije svega našu najstariju pisanicu u Hrvatskoj koja datira iz sredine 15. stoljeća. Pronađena je na lokalitetu Gudovac-Gradina, nedaleko Bjelovara i starija je od samog grada. Možda nemamo kule i dvorce u Bjelovaru jer smo jedan od najmlađih gradova, ali se zato moramo ponositi i isticati ono što imamo – rekao je Brajdić.