U nedjelju 28. veljače 2021. godine, na inicijativu Visokogorske sekcije HPD Garjevica iz Čazme, Avanturistički klub Annapurna je na Sjevernom Velebitu održao edukaciju za osnovne tehnike u visokogorstvu i siguran prelazak preko glečera (ledenjaka).

Kako bi nadogradili svoje znanje, 7 članova Visokogorske sekcije te dva mlada člana HPD Garjevica iz Čazme prošli su edukaciju koju je organizirala PAK Annapurna iz Otočca, a na kojoj su naučili kočenje cepinom, izradu sidrišta u snijegu, izradu naveza za prelazak preko glečera te izvlačenja iz pukotina ledenjaka upotrebom sistema Sveti Bernard, a koristeći se najosnovnijom alpinističkom opremom. Sunčan dan i hladni vremenski uvijeti pogodovali su pravom uživanju u edukaciji, a zvukovi udara cepina u tvrdi snijeg i škripanje dereza na snijegu pri temperaturi od -5°c miješali su se sa zvižducima vjetra velebitske bure.

Upravo takvi uvjeti slični su uvjetima u visokom gorju te su predstavljali ovu edukaciju vjernu stvarnim surovim uvijetima kazao nam je instruktor Stipe. Nakon uspješno uvježbanih tehnika polaznici edukacije su primili priznanje o savladanim tehnikama.

“Ovakva uspješna stručna edukacija o vosokogorstvu je hvalevrijedna i čini ju značajnom, pogotovo iz razloga što na području naše županije nemamo uvjete za edukaciju u surovim uvjetima kakve pruža Lika i Zavižan zimi uz metar i pol snijega, te bih se zahvalio članovima Avanturističkog kluba Annapurna u ime svih polaznika”, rekao je pročelnik Visokogorske sekcije HPD Garjevice Luka Piršljin.

foto / Luka Piršljin