Cico Kranjčar (Snimio Milivoj Mijošek)

Proslavljeni hrvatski nogometaš i trener Zlatko ‘Cico’ Kranjčar preminuo je u ponedjeljak u 65. godini života.

Preminuo je u KBC Merkur nakon kratke i teške bolesti. Prema prvim informacija, Kranjčar je prije desetak dana primljen u zadarsku bolnicu zbog problema s jetrom, a potom je prebačen u Zagreb.

Zlatko Kranjčar rođen je 15. studenog 1956. godine u Zagrebu.

Profesionalnu igračku karijeru započeo je 1973. u zagrebačkom Dinamu u kojem je ostao sljedećih deset godina. Za ‘Modre’ je odigrao 307 utakmica i zabio 125 golova. Bio je ljubimac navijača te jedan od glavnih igrača prilikom osvajanja legendarnog naslova prvaka Jugoslavije 1982. godine.

Prešao je potom u bečki Rapid, gdje je igrao fantastičan nogomet – u 261 utakmici postigao je 98 golova. U Rapidu ostaje do 1990. godine, a onda prelatzi prvo u VS St. Pölten pa u SV Wienerfeld.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije Cico je nastupio 11 puta i dao tri gola. Bio je kapetan u prvoj utakmici hrvatske reprezentacije od samostalnosti, 1990. protiv SAD-a. Za Hrvatsku je nastupio dvaput i dao jedan gol.

Nakon igračke karijere vratio se u Dinamo kao trener i vodio Modre do četiri trofeja, a u bogatoj trenerskoj karijeri ističe se i osvojeni naslov prvaka Hrvatske sa Zagrebom 2002. godine. Bio je i hrvatski izbornik, koji je ‘Vatrene’ vodio na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

Zlatko Kranjčar dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” 2005. godine. Nakon Miroslava Ćire Blaževića treći je najtrofejniji trener u povijesti GNK Dinamo sa četiri osvojena trofeja.