foto: Lorenzo Kocijan

Grad Bjelovar u prošloj  je godini osmislio niz mjera za pomoć gospodarstvu u krizi. Kako je rekao zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić tu se ubraja ukidanje prireza što je ukupno iznosilo 10 milijuna kuna, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za vrijeme lockdowna i financijske potpore zatvorenim obrtima što su samo neke od mjera vrijednih gotovo 12 milijuna kuna kroz dvije godine.

Igor Brajdić

Što se tiče potpora ugostiteljima koji su gotovo najjače osjetili korona krizu, Grad je osmislio ukidanje poreza na potrošnju, ali je uveo i mjeru sufinanciranja grijalica za ugostiteljske terase:

– Osmislili smo potporu od 80 tisuća kuna, prošle godine javilo se 5 ugostitelja u vrijednosti 10 tisuća kuna, međutim znamo da su u to vrijeme bili zatvoreni, stoga sada ponovno raspisujemo isti natječaj u vrijednosti 80 tisuća kuna koji će biti rasopisan mjesec dana na stranicama Grada Bjelovara na koji se naši ugostitelji mogu javiti. Bit će dovoljno nov ca za sve, možemo i rebalansirati i povećati iznos. Iznos potpore je 50% od ukupnog troška nabave grijalica, a najviše do 3.000,00 kuna bez PDV-a po ugostitelju – rekao je Brajdić.

Jedan od ugostitelja koji će se javiti na ovu mjeru je i Franjo Božić koji pozdravlja ovu gradsku mjeru pomoći ugostiteljima, a o današnjem početku rada i očekivanjima je rekao kako su svi konobari sretni što su počeli raditi, a što se tiče troškova, Vlada još u ožujku nastavlja s pomoći za plaće, a nada se da će potpora ići i dalje.

Franjo Božić

– Mi se svi nadamo jer će ovako biti teško. Znate i sami da je sada zima i vrijeme varira, tako da se jako teško držati samo na terasi, pošto se ne može raditi unutra – kaže Božić.

Optimistična je što se budućnosti tiče vlasnica ugostiteljskog objekta Željka Abdić:

Željka Abdić

– Zaposlenih imam 4 i svi će ostati zaposleni, mjere idu dalje jer se sami ne možemo pokriti u trećem i četvrtom mjesecu, ali vjerujem da ćemo u petom i šestom raditi sto posto  i unutra i vani. Ja mislim da je to kraj, da ćemo se svi cijepiti, da ide na bolje i da je ovo bilo zadnje zatvaranje.

Dodala je da nije bilo Grada i povrata sredstava od 50%  za nabavu grijalica ne bi se upuštala u tu investiciju. Inače, radi na 50 kvadrata vanjskog prostora i puno joj znači što može zagrijati vanjski prostor.