Emisija Potraga RTL-a jučer se bavila slučajem prekorednog cijepljenja u Bjelovaru. Javljeno im je o zanimljivom slučaju u Bjelovaru gdje se preko reda cijepilo 23 djelatnika HZZO-a.

Gospođa Restek je djelatnica HZZO-a u Bjelovaru. Organizirala je cijepljenje svojih kolega u županijskom Zavodu za javno zdravstvo gdje joj radi otac Zvonimir Šibenik.

Novinari su kontaktirali Restek koja je preko telefona promucala da nisu oni ništa organizirali, pa poklopila slušalicu.
U HZZO-u, dok im nismo novinari javili, ništa o ovome nisu znali i malo je reći – bili su ljuti. Ali ne na novinare, kako to obično biva, te su poslali odgovor na upit:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ne organizira cijepljenje svojih radnika, već su se pojedinci u organizaciji jedne djelatnice naše područne službe u Bjelovaru, bez našeg saznanja i dopuštenja, javili za cijepljenje Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije gdje su isto i obavili. U HZZO-u radi oko 200 liječnika. Među njima su i ravnatelj i njegova zamjenica. Nitko se ni od njih još nije cijepio jer nisu došli na red. Stoga i ne čudi da im nije leglo to bjelovarsko guranje preko reda.
„Svako cijepljenje preko reda najoštrije osuđujemo. Smatramo nadasve neprimjerenim cijepiti se prije starijih i teško bolesnih osiguranika kojima cjepivo doslovno može spasiti život. Budući da je takav postupak neprimjeren i nemoralan, HZZO će u okviru svojih nadležnosti poduzeti odgovarajuće mjere”, poručili su iz HZZO-a.

Ovo je prvi primjer u kojem vidimo konkretnu osudu za, možda ne kažnjiv, ali krajnje nemoralan čin.
HZZO će svoju djelatnicu sankcionirati. Njezin otac u HZJZ-u, čini se, proći će bez kazne jer u njihovu odgovoru stoji da čak 23-oje djelatnika HZZO-a koje su cijepili nije ondje došlo preko reda, nego su eto svi koji su trebali biti cijepljeni prije njih – to odradili.

“I dalje apeliramo na svakog ponaosob na njegovu stručnu, moralnu, etičku vrijednost da procijepi odnosno da zove na cijepljenje sukladno prioritetnim listama koje su manje više jasne”, kaže jasno ministar zdravstva Vili Beroš.

Čini se da zec manje-više leži u tom grmu. Prije dva dana zasjedalo je Povjerenstvo koje će se baviti prekorednim cijepljenjem. Ministar im je, kaže, zahvalio na tom zasjedanju i zamolio ih da ga svakih nekoliko dana izvjeste o rezultatima.