Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs najavio je kako od niza projekata koje županija planira realizirati u sljedećem proračunskom razdoblju Europske unije, a koji se nalaze u Razvojnom sporazumu koji će županija potpisati sa još 4 županije sjeverne i središnje Hrvatske je i projekt izgradnje spojne ceste od Čazme do brze ceste Zagreb-Bjelovar- Virovitica.

– Mi mislimo da bi to trebala biti nova cesta koja bi se po novoj trasi trebala spojiti sa brzom cesto čime bi se u bitnome pridonijelo brzini ali i sigurnosti građana Čazme ali i ovog dijela Moslavine na spoju prema Zagrebu. Ovog trenutka to još nije u prostornom planu županije, a nadam se da ćemo to sa Gradom Čazma uskladiti i staviti u prostorni plan koji je ovog trenutka u izradi. Ukoliko to bude odobreno to bi bio strateški projekt Hrvatskih cesta koji ulazi u sporazum koji će provoditi Hrvatske ceste u suradnji sa županijom i Gradom Čazma – rekao je župan Bajs.

Projekt izgradnje ceste bio bi vezan za drugi projekt, a to je izgradnja i opremanje poučnog i audio-vizualnog centra pri zaštićenim dijelovima prirode koji bi osim u Čazmi bio vezan i uz Garešnicu i Daruvar.

– Predlažući ove projekte idemo prema razmišljanjima Europske unije, a time se povećava mogućnost da se sredstva odobre. Mi bi to stavili u jedan dio zaštićenih dijelova prirode. Ja očekujem da prostorni planeri naprave mogućnost dolaska do tog centra i da se bude u zaštićenom dijelu prirode, a da ne ometa krajolik u kojem se nalazi. Ima primjera u Slavoniji gdje je to napravljeno tako da imamo uvid u to kako se to može napraviti, a ja sam uvjeren da ćemo to napraviti i u Čazmi ali i drugdje – rekao je župan Bajs.

Spojna cesta sa brzom cestom Zagreb-Bjelovar-Virovitica bila bi državna cesta napravljena do Farkaševca i time bi se kroz novu trasu postigle dvije stvari, sigurnost za one koji idu tim putem i ušteda vremena, zaključio je župan Bajs.