U Rovišću se sastali načelnici općina Bjelovarsko-bilogorske županije

foto / Dražen Kocijan

Načelnici općina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije članica Hrvatske zajednice općina još jednom su se na poziv načelnika Općine Rovišće Slavka Prišćana sastali u Rovišću kako bi raspravili o svakodnvenim problemima s kojima se susreću u radu i kako bi olakašli rad upravnim odjelima općina i samim načelnicima.

Teme o kojima su raspravljali, između ostalih,  su bile reforma lokalne samouprave, naplata potraživanja sa čime svaka općina ima dosta problema, penalizaciji s kojom se susreću pri izradi projekata te Zakonu o zaštiti životinja.

Posebno su se tako načelnici osvrnuli na činjenicu kako po provedenoj reformi lokalne samouprave više neće imati zamjenike, što bi moglo dovesti do određenih problema ukoliko bi načelnici biti spriječeni duže vrijeme u obavljanju svojih dužnosti, no jedan od najvećih problema s kojima se općine sureću je naplata potraživanja, posao koji bi uskoro za općine preuzla tvrtka za naplatu potraživanja, rekao je Prišćan.

 – Razgovarali smo s jednom tvrtkom koja se bavi naplatom potraživanja. Napravili smo, s obzirom da se radi o Zajednici općina dogovor, ako se javi veći broj općina za jedan takav sporazum, da bi ta cijena bila niža, tako da bi tek od naplaćenih potraživanja tvrtka uzela 10 %. Sav onaj posao koji bi se radio do same naplate duga ne bi koštao ništa, tako da načelnici i načelnice razmišljaju da se sklopi jedan takav ugovor – rekao je Prišćan.

Veliki problem općinama stvaraju i penalizacije pri izradi projekata jer  je dosta stvari nedefinirano, a razgovarali smo na sastanku kako te penalizacije izbjeći kaže Prišćan i dodaje:

– Veliki je problem, što su kolege govorile, kada imate izvorni proračun od 5 – 6 milijuna kuna, a radite projekt od 7 – 8 milijuna ako vas netko penalizira 25%, to predstavlja veliki problem za samu općinu i dolazi do situacija da se sve manje odlučujemo ulaziti u velike EU projekte koji su bitni za razvoj naših općina – kaže Prišćan.

Velike troškove općinama stvara i problem zbrinjavanja napuštenih životinja koji je najizraženiji u vrijeme cijepljenja kada vlasnici pasa ostavljaju pse na području općina koje su ih tada dužne zbrinuti:

– Većina nas se složila da ukoliko se nastavi tako, imat ćemo veće troškove za pse mačke i životinje nego djecu što je neprihvatljivo. Radimo na tome da ponovno idemo na razgovor kod Luke Omana koji je bio savjetnik ministrice s kojim možemo razgovarati da se nešto promijeni u Zakonu jer ovo nema smisla. Radit ćemo na tome, botit ćemo se koliko je moguće da se taj Zakon promijeni i da se na neki način malo olabavi i da nam se pomogne da riješimo taj problem – kazao je Prišćan.