Župan Bajs obišao radove na energetskoj obnovi Područne škole Dapci

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima obišao je radove na energetskoj obnovi Područne škole Dapci. Riječ je o projektu vrijednom 1.6 milijuna kuna kojim će se ova škola temeljito obnoviti, ali i opremiti novim namještajem za što će dodatna sredstva izdvojiti Bjelovarsko-bilogorska županija. Područna škola Dapci jedna je od četiri školske zgrade na području grada Čazme obuhvaćene europskim projektom energetske obnove. Do sada su provedeni radovi na temeljitoj obnovi Matične škole i školsko-sportske dvorane, obnovljena je i škola u Gornjem Dragancu, a energetska obnova očekuje i školu u Gornjem Mikloušu.

Da djelatnicima  Područne škole u Dapcima  obnova puno znači potvrdila je učiteljica Danijela Modrić:

– Svi se veselimo što će nam škola biti sređena, i djeca i roditelji i učitelji. Poboljšat će nam se uvjeti rada, dobit ćemo dvoranu što do sad nismo imali za tjelesni. WC-i će biti sređeni, uštedit će se na energiji tako da se svi radujemo što će se škola obnoviti.

I dok su počeli radovi na obnovi škole u Dapcima, radovi na energetskoj obnovi matične škole u Čazmi su gotovi, no predstoje radovi sanacije sanitarnih čvorova, a ravnateljica škole Lidija Osman demantirala je glasine da će zbog toga svi učenici osnovne škole nastavu do kraja školske godine pohađati online.

– Točna je činjenica da u rekonstrukciju idu kanalizacija i sanitarni čvorovi koji nažalost nisu ušli u energetsku obnovu. Mi smo energetskom obnovom dobili pet novih učionica i uz poštivanje epidemioloških mjera i dalje ćemo nastaviti s radom kako smo radili i do sada. Ne mijenja se ni raspored, ni prijevoz učenika. Sve ostaje isto, uz još jednom naglašavam poštivanje svih epidemioloških mjera – rekla je ravnateljica Lidija Osman.

Bjelovarska bilogorska županija je kroz energetske obnove i ostale radove što na matičnoj školi, a što na područnim školama uložila i još uvijek ulaže preko 20 milijuna kuna u školstvo na području Grada Čazme podsjetio je župan Bajs.

– Ono što bih rekao da tih 20 milijuna kuna koliko će biti najmanje uloženo je zapravo zalog za jedan standard našim školarcima koji idu u te škole ali naravno i našim učiteljima koji rade u tim školama. Ono što bih kao posebnost istaknuo je da smo mi iskoristili tu mogućnost za razliku od mnogih drugih županija, ne samo da povučemo sredstva nego da kroz naša sredstva koja ulažemo obnovimo i ono što nije u energetskoj obnovi. To je pitanje namještaja, unutarnje stolarije, farbanja i mnogih drugih stvari koji čine školu školom. To nije kraj, mi ovoga trenutka imamo u pripremi i dogradnju naše osnovne škole u Čazmi s građevinskom dozvolom. Čekamo da u novom Razvojnom sporazumu za BBŽ i četiri županije sjeverne Hrvatske uđe financiranje te škole jer se to do sada nije moglo financirati, ali u novom razdoblju će se moći, i time će se riješiti pitanje ukupnosti školstva koje se tiče same županije kada govorimo o osnovnom školstvu – rekao je župan Bajs.