Za sve ljubitelje tjestenine, donosimo recept za jednu posebnu carbonaru, s porilukom. Za dvije osobe.

Sastojci:

  • 1 poriluk
  • 6 tankih kriški slanine (oko 2mm)
  • 2-4 jaja
  • parmezan
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • papar
  • sol
  • 300 gr špageta ili tjestenine po izboru

Priprema:

Odrezati “rep” poriluka, a ostatak isjeckati, pa blanširati šest minuta u ključaloj vodi. Zatim, iscijediti, dodati papar.

Kriške slanine isjeckati na sitno.

Umutiti dva (može i tri) žumanjka i dodati žlicu, dvije parmezana. Dodati papar po ukusu i promiješati.

Izribati koru jednog limuna na jako sitno (samo žuti, vanjski dio, ne i bijeli).

Kad proključa posoljena voda za špagete, ubaciti ih. Istovremeno sipati ulje (oko dvije žlice) u tavu i uključiti na srednje jako. Kad se malo ugrije dodati slaninu. Ubrzo dodati i poriluk. Pržiti uz miješanje.

Gotovu tjesteninu ubaciti u tavu, i dodati žlicu, dvije vode u kojoj su se kuhali špageti, pa sve to promiješati. Skinuti tavu s vatre i sačekati 20-ak sekundi, da se malo ohladi, pa sipati jaja sa sirom i paprom i dobro sjediniti, da voda od tjestenine s jajima i parmezanom napravi umak.

Servirati u tanjure. Preko svake porcije posuti koru od limuna i još malo parmezana. Dodati malo sitno sjeckanog peršina za dekoraciju.

Dobar tek!