Novi, blaži set mjera tek je stupio na snagu, no već se razgovara o sljedećim koracima, koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ako se trenutni trend epidemije nastavi, a on je već dulje vrijeme u silaznoj putanji, ugostiteljskim objektima dozvolit će se rad na terasama, neslužbeno doznaje Index.hr

Tako bi od 1. ožujka cijela Hrvatska imala otvorene terase, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom.

Dakle, uz ovakav trend, to bi bilo gotovo sigurno, no ono na čemu se lome koplja i čemu se epidemiolozi žestoko protive su zatvoreni prostori, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima.

Otvaraju se terase, unutarnji dijelovi kafića i restorana ostaju zatvoreni

Kako doznajemo, posve sigurno će se od 1. ožujka otvoriti terase kafića i restorana. No prema informacijama iz izvora bliskog Stožeru, neće se otvarati zatvoreni dijelovi kafića i restorana, što je realno očekivati najranije u travnju. 

Nakon što se otvore terase gosti najvjerojatnije neće moći ulaziti u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda zbog korištenja toaleta, kako bi se spriječilo da se počnu koristiti i zatvoreni dijelovi kafića i restorana i da se tamo počnu posluživati gosti. U Stožeru zatvorene prostore i dalje smatraju iznimno velikim rizikom kada je u pitanju širenje koronavirusa. 

Otvaranje sporta u zatvorenom

No zato će se otvoriti sport u zatvorenom.

Iako su prve informacije govorile kako će se od 1. ožujka otvoriti samo sport u zatvorenom za djecu, Index doznaje kako bi se trebao otvoriti sav sport u zatvorenom, naravno uz epidemiološke mjere koje će se propisati. 

Podsjetimo, prema trenutnim dozvoljenim mjerama otvorene su teretane, bazeni te beskontaktni pojedinačni sport u balonima. 

Popuštanja za sajmove

Popuštanja bi trebalo biti i kada je riječ o sajmovima, no nije još potpuno jasno pod kojim uvjetima.

Stožer je sklon otvaranju sajmova na kojima se prodaju ili izlažu proizvodi, no možda bi se ograničila konzumacija jela i pića kako bi se spriječila pretjerana okupljanja i druženja. 

Moguće još neke manje korekcije

Dozvoljeni broj ljudi na raznim okupljanjima ne bi se trebao značajnije mijenjati, moguće su tek manje korekcije. Moguće je da ograničenje okupljanja osoba iz više od dva kućanstva od zabrane postane preporuka, no to se i ranije nije ni na koji način striktno provodilo. 

“Za popuštanje 1. ožujka brojke moraju ostati otprilike na ovoj razini kakve su sada, ali pritisak je velik i nitko ne želi držati zatvorenim nešto što se ne treba držati zatvorenim. Većina toga je već otvorena pa ostaje uski krug onoga što se još može popustiti”, poručuje izvor blizak Stožeru. 

U Stožeru i vladi ljutiti na Istarski i Primorsko-goranski stožer

U Stožeru smatraju kako je vrlo nekorektna bila objava Istarskog stožera da će otvoriti terase kafića i restorana 1. ožujka. Kažu da se to otvaranje ionako planira na razini cijele Hrvatske.

No možda se još kritičnije komentira odluka Primorsko-goranskog stožera koji je odgodio otvaranje kladionica i casina na području te županije. Iz vlade navode kako je kod otvaranja kladionica i casina riječ o čisto financijskoj odluci te ironično komentiraju kako bi Primorsko-goranska županija, ako već želi te objekte ostaviti zatvorenima, sama trebala podmiriti troškove koji će nastati. 

Poteze iz Istre i Rijeke u Stožeru i vladi nazivaju politikantstvom i dovode ih u vezu sa skorim lokalnim izborima.