Grad Bjelovar ustupio Državnom arhivu poslovni prostor – potpisu ugovora prisustvovala ministrica Koržinek Obuljen

foto: Lorenzo Kocijan

Državni arhiv u BjelovarU godinama ima urede u prizemlju zgrade na Trgu Eugena Kvaternika, koja je u vlasništvu Grada Bjelovara, a koju dijeli s Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru te Tehnološkim parkom d.o.o. Bjelovar. S obzirom na pomanjkanje prostora, Grad Bjelovar je uspio pronaći rješenje kako bi Arhiv dobio primjerene urede za rad. Nakon pronalaska novoga prostora za Tehnološki park, stvorili su se uvjeti da se zgrada na Trgu Eugena Kvaternika da na korištenje Državnom arhivu u Bjelovaru, bez naknade na neograničeno vrijeme, dok postoji potreba za upotrebom. No kako je rekao gradonačelnik Hrebak i ovo je samo privremeno rješenje, a ono dugitrajno bit će projekt Grada Bjelovara, Državnog arhiva i nadležnog ministarstva vrijedan 12 milijuna kuna:

– Prva faza već ima građevinsku dozvolu, druga je na idejnom rješenju koje će se ubrzo pretvoriti u idejni, pa u glavni projekt kroz nekoliko mjeseci. Sasvim dovoljno da i ovom prilikom ministrici iskažemo namjeru da se želimo pozicionirati u njihovim planovima. Grad će sam pokrenuti tu investiciju, ali mislim da će biti na raspolaganju i neki drugi modeli – rekao je gradonačelnik Hrebak.

Danas je obavljena primopredaja prostora i potpisan Ugovor između Grada Bjelovara i Državnog arhiva u Bjelovaru o davanju na uporabu poslovnog prostora, a potpisivanju Ugovora prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

– Dugo je trajalo rješavanje prostornog problema. Mislili smo prije desetak godina da smo ga trajno rješili smještajem u zgradu biskupije međutim onda se dogodio jedan povrat i zato ova odluka dolazi u jednom dobrom trenutku, trenutku u kojem provodimo program  razvoja arhivske djelatnosti što je prvi put da Hrvatska ima jedan takav strateški dokument koji je jasno pozicionirao i ulogu bjelovarskog arhiva, ali i u trenutku kad pripremamo nacionalni program oporavka i otpornosti kroz koji želimo uložiti posebna sredstva u digitalizaciju arhivskog gradiva – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Nakon službene primopredaje zgrade, ministrica je u pratnji bjelovarskoga gradonačelnika Darija Hrebaka i njegovih suradnika obišla Dom kulture, koji je još u obnovi.