Učenici, učiteljice, učitelji i svi zaposlenici Osnovne škole Dubrava i ove godine su obilježili Dan crvenih haljina. Obilježavanje Dana cvenih haljina provodi se svake godine prvog petka u veljači. Cilj ove akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života.

Moždani udar, kao i ukupno kardiovaskularne bolesti u žena doživjele su poseban interes tek u posljednjih desetak godina. Rizik za moždani udar i kardiovaskularne bolesti kod žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom. Moždani udar u velikoj mjeri pogađa žensku populaciju, koja ima nešto lošiji ishod liječenja od muškaraca, a svake godine dvostruko više žena umire od moždanog udara nego od karcinoma dojke. U dobi od 20 do 39 godina dvostruko je češći moždani udar kod žena nego kod muškaraca.

Kod žena se mnogo češće pojavljuju manje uočljivi simptomi, poput iznenadne glavobolje, mučnine, povraćanja, umora i pospanosti, zbog čega je važno da prepoznaju simptome i odmah reagiraju. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara kod žena te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%.

Jedna iznimno pozitivna akcija u Osnovnoj školi Dubrava u koju su svi bili uključeni. Bravo!